Elevii de ciclul primar trebui să aibă 20 de ore pe săptămână, iar cei de gimnaziu 25 de ore. Câte ore vor învăţa liceenii pe săptămână

Elevii de scoala primara vor petrece 20 de ore saptamanal la scoala, iar cei din ciclul gimnazial 25 de ore. Cei din ciclul liceal nu vor trebui să aibă mai mult de 30 de ore pe săptămână, a decis Senatul, dupa ce a dat votul decisiv pentru propunerea legislativa depusa in acest sens.
Iulian Tudor
13 nov. 2019, 04:52
Elevii de ciclul primar trebui să aibă 20 de ore pe săptămână, iar cei de gimnaziu 25 de ore. Câte ore vor învăţa liceenii pe săptămână

Propunerea legislativa pentru modificarea art.66 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 apartine mai multor senatori si deputati PSD si a fost adoptata luni in plenul Senatului.

Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este in medie 20 de ore pe saptamana, la invatamantul primar, in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si 30 de ore la invatamantul liceal. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate.

Citeşte şi Se anunţă concedieri masive în învăţământ. Zeci de mii de profesori vor rămâne fără posturi

Proiectul legislativ mai prevede urmatoarele aspecte:

In unitatile de inva?amant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise comportamentele care constau in violenta psihologica-bullying.

In vederea asigurarii accesului la invatamantul general obligatoriu, unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia de a inscrie persoanele care nu detin un cod numeric personal.

In cadrul programelor de formare continua a personalului didactic, se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfectionare asupta problemelor legate de violenta psihologica-bullying, in vederea dobandirii de competente in identificarea acestora si a capacitatii de aplicare a unor strategii educationale potrivite.

Institutiile de invatamant superior de stat acorda cel putin 10 locuri bugetate in cadrul cifrei de scolarizare aprobate absolventilor cu diploma de bacalaureat proveniti din sistemul de protectie sociala, in cazul in care lucrurile nu se ocupa universitatile le redistribuie catre ceilalti candidati.

Violenta psihologica-bullying este actiunea sau seria de actiuni fizice/verbale/relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, care implica un dezechilibru de putere si au drept de consecinta atingerea demnitatilor, crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradanta, umilitoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau categorie defavorizata, ori de convingerile, sexul sau orientare sexuala caracteristicile personale actiune sau serie de actiuni, comportamente.

Initiativa a fost trimisa la reexaminare de Presedintele Klaus lohannis si adoptata de Camera Deputatilor, in forma primita in urma reexaminarii. Senatul a adoptat proiectul, luni, ca for decizional.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
O familie din Iași și-a pierdut viața într-un accident tragic pe DN2
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)