La fel ca la evaluarea elevilor de clasa a II-a, care a avut loc în 9 şi 10 mai, testele vor avea un nivel de dificultate mediu, scrie Mediafax.
Despre testele pentru clasa a IV-a, în metodologia evaluării se precizează ca durata cumulată a secvenţelor de evaluare să nu depăşească un total de 120 de minute, iar formatul lor să fie asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani.
Evaluarea este una „standardizată, realizată pe un eșantion de elevi aflați în clasa a IV-a în unitățile din învățământul de stat și particular din întreaga țară, care are scopul de a furniza datele și dovezile necesare pentru diagnoza sistemului de învățământ la nivel primar”, se mai arată în metodologie.
În 22 mai este programată evaluarea elevilor de clasa a VI-a. Conform metodologiei, testele pe care le vor da aceştia conțin două secţiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă și comunicare, respectiv matematică şi ştiințe. Şi în cazul lor, dificultatea testelor va fi medie, iar durata cumulată a secvenţelor de evaluare nu va depăşi un total de 120 de minute.
Citeşte şi BACALAUREAT 2013: Cine participă la sesiunea specială. CALENDARUL examenului
Potrivit MEN, evaluarea elevilor de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a este, anul acesta, în stadiul de pilot, urmând să fie devină naţională de anul viitor.
În perioada 17-19 iunie, va avea loc înscrierea la evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a, potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea acestei testări în anul şcolar 2012-2013.
Candidaţii vor susţine probele scrise în 25 iunie la limba şi literatura română, în 26 iunie la limba şi literatura maternă şi în 27 iunie la matematică. Rezultatele vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 30 iunie – 2 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 iulie vor fi afişate rezultatele finale, notele urmând să conteze la admiterea în liceu.
Şi la evaluarea naţională din 2013, elevii de clasa a VIII-a vor fi supravegheaţi în sălile de examen cu camere video. De asemenea, sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi cele în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise, trebuie să aibă camere de supraveghere.
Citeşte şi MEN intenţionează să introducă manuale noi începând cu anul şcolar 2013-2014
Elevii din clasa a VIII-a participanți la loturile de pregătire pentru olimpiadele internaționale vor susţine probele după un calendar special, în perioada 4-6 iunie.
În urmă cu trei luni, la simularea evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a, promovabilitatea a fost extrem de scăzută la matematică. În Capitală, de pildă, au promovat proba doar 35%, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar precizând că prioritară la simulare a fost prezenţa, şi nu nota.