Printre felurile de mâncare primite de elevii de la o școală din Gorj se numără pizza, kebab sau paste carbonara. Produsele nu sunt recomandate de Institutul de Sănătate Publică, iar medicii spun că aceste alimente ultraprocesate ar trebui să fie o excepție în meniul elevilor. Cu toate acestea, edilul a spus că a verificat alimentele pe lista oficială.
Elevii școlii din comuna gorjeană au primit la prânz kebab. În tot acest timp, elevii de la o școală din București aflată în același program de finanțare primesc supă cremă de legume, chiftele marinate cu piure de cartofi și brioșă.
Citește și Calendar an școlar 2023-2024. Elevii încep școala pe 11 septembrie și o încheie pe 21 iunie
Introducerea programului „Masa Caldă“ în școlile din comuna gorjeană a fost primită cu brațele deschise de 300 de familii care au scăpat astfel de grija prânzului pentru copiii lor. Chiar dacă copiii nu primesc alimente sănătoase, primarul a spus că ele se regăsesc pe lista oficială INSP.
„A fost o rugăminte a elevilor și chiar a părinților pentru aceste meniuri. Ei au ales kebab, tortilla și pizza. Meniul este luat dintr-o listă a INSP din care noi alegem zilnic anumite meniuri”, a declarat Liviu Cotojman.
Elevii au în meniu multe prăjeli. Un cadru didactic de la respectiva școală din Gorj a spus că meniurile sunt stabilite de firma care a câștigat licitația împreună cu factorii decidenți ai școlii noastre.
„Pe lângă aripioare de pui, chiftele de porc, paste carbonara, săptămâna acesta elevii din Roșia de Amaradia primesc kebab, pizza, tortilla și șnițel de pui”, menționează cadrul didactic din Roșia de Amaradia.
Citește și Vacanţa de primăvară în 2023: când vor fi liberi elevii de Paşte. Calendar şcolar 2022-2023
Potrivit nutriționiștilor, alimentele de tip fast-food creează dependență în cazul copiilor și le susține un comportament alimentar dezechilibrat.
„Alimentele de tip fast-food generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi, aceleași alimente. Toate alimentele prăjite dăunează sănătății, cu atât mai mult la copiii mici. Niciun aliment prăjit nu hrănește celulele creierului. Avem nevoie de grăsime, dar de grăsime sănătoasă. Toate alimentele prăjite pierd foarte mult din proprietățile nutritive, fie că este vorba despre cartofii prăjiți, șnițele sau ouă prăjite“, a menționat nutriționistul Alina Epure.