Deputații din Berlin, unul dintre cele 16 landuri germane, au votat în favoarea unei modificări a legii, pentru a le permite tuturor elevilor din capitala Germaniei șansa de a solicita să repete anul şcolar, sau ceea ce este cunoscut în limba germană ca „sitzenbleiben”, care în traducere literală înseamnă„să rămână așezat”.
Până în prezent, „sitzenbleiben” nu era un lucru pe care elevii sau părinții lor să îl poată decide singuri. De cele mai multe ori înainte de pandemie a existat tendința ca termenul să fie interpretat ca o reflectare negativă a performanței unui copil, totodată purtând cu el şi un grad de stigmatizare.
Regulamentul adoptat vineri se va aplica copiilor din clasele I-X în anul şcolar în curs, cu vârste cuprinse între șase și 15-16 ani. Părinții care doresc ca copiii lor să repete anul vor trebui să depună o cerere scrisă către conducerea școalii și vor trebui să aibă o întâlnire cu un reprezentant al instituţiei de învăţământ, pentru a stabili care este interesul primordial al copilului. Decizia nu este lipsită însă de controverse, după cum scrie The Guardian. Într-o declarație comună recentă, mai mulţi directori de școli a protestat împotriva măsurilor, spunând că se tem de o „catastrofă organizațională”, inclusiv cu săli de clasă supra-populate sau lipsa personalului didactic.
Mai multe dintre celelalte 15 landuri ale Germaniei iau în considerare să recurgă la măsuri similare.