Câţiva elevi de la mai multe şcoli din municipiul Sfântu Gheorghe au organizat, luni, în faţa Colegiului „Mihai Viteazul” o scurtă acţiune de protest, pentru a atrage atenţia conducerii Ministerului Educaţiei că nu le-au fost decontate abonamentele pentru navetă, transmite Mediafax.
Elevii au avut panouri cu mesaje precum „Bani de navetă elevilor” sau „Ministerul Educaţiei – Avem nevoie de bani”.
Acţiunea de luni a avut scopul de a anunţa proteste mai ample ale elevilor, programate miercuri şi joi, când aceştia vor forma un lanţ viu în faţa mai multor şcoli din oraşele Sfântu Gheorghe, Baraolt, Târgu Secuiesc şi Covasna.
Până luni, elevi de la 12 licee din judeţ şi-au anunţat intenţia de a participa la proteste, acţiunea fiind sprijinită de Asociaţia Tinerilor Maghiari (EMI) Covasna.
Preşedintele EMI Covasna, Mihaly Istvan, a declarat, la protestul de luni, că elevii vor continua acţiunile până când vor primi cu toţii banii de navetă.
El a afirmat că elevii au primit doar 25 la sută din suma pe care le-o datorează Ministerul Educaţiei, în judeţul Covasna fiind plătiţi în luna iunie doar 664.000 de lei, iar restanţele fiind de aproape două milioane de lei.
„Să nu ne mirăm că şapte la sută dintre absolvenţii de clasa a opta nu s-au mai înscris la liceu. Ministrul Remus Pricopie a spus în cadrul unei videoconferinţe cu inspectorii şcolari că trebuie aplicată legea în sensul de a-i amenda pe părinţi dacă nu-şi trimit copiii la şcoală. Nu plăteşte abonamentele, nu respectă legea, dar vrea ca părinţii copiilor să fie amendaţi! … Ministrul Remus Pricopie nu recunoaşte faptul că au stat cu mâinile în sân pentru că «nu este în regulă » ceva. Ce i-a împiedicat timp de 12 luni să repare neregula?”, a subliniat reprezentantul EMI Covasna.
Elevii covăsneni au dat publicităţii, luni, şi un comunicat de presă în care cer demisia ministrului Remus Pricopie.
Comunicatul este semnat de EMI Covasna, Asociaţia MINTA şi de circa 3.000 de elevi de la 16 licee şi grupuri şcolare din judeţ.
„Sunt situaţii în care unor elevi li s-au decontat două luni din anul şcolar trecut, în timp ce altora nu li s-a asigurat nimic. Fiind vorba de bani publici, prevederile legale încălcate dispun cu siguranţă sancţiuni pe măsură, sancţiuni pe care le cerem a fi aplicate celor vinovaţi. Cerem astfel prefectului să se autosesizeze şi în cel mai scurt timp să lămurească opinia publică cu privire la această discriminare practicată de ISJ-urile din ţară”, se arată în comunicatul citat.
Semnatarii documentului cer Ministerului Educaţiei să deconteze contravaloarea transportului elevilor din mediul rural. „Dorim şanse egale pentru toţi elevii din ţară”, scrie în comunicat.
În urmă cu câteva luni, elevi de la mai multe şcoli din judeţul Covasna au organizat acţiuni de protest cerând decontarea banilor pentru abonamentele de navetă.