Elevii, din nou la şcoală. Potrivit Ministerului Educaţiei, 185.173 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ s-au vaccinat până în prezent. Sorin Cîmpeanu, afirmă că majoritatea sunt vaccinaţi cu ambele doze, arătând că aproximativ 60% dintre profesori s-au vaccinat, iar la nivelul sistemului rata de imunizare în rândul angajaţilor este de 58%.
Ministerul Educaţiei a făcut publice, vineri seară, rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar (de stat) şi din sistemul de învăţământ superior (de stat şi privat).
Astfel, din totalul de 266.120 de angajaţi titulari în învăţământul preuniversitar de stat s-au vaccinat 151.133 persoane (112.559 cadre didactice şi 38.574 personal didactic auxiliar şi nedidactic).
„Precizăm că un număr de 125.523 angajaţi au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la total angajaţi titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 56,8%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 58%”, potrivit sursei citate.
Din totalul de 51.411 angajaţi titulari în învăţământul universitar de stat şi privat s-au vaccinat 34.040 de persoane (22.391 cadre didactice şi 11.649 personal didactic auxiliar şi nedidactic).
„Precizăm că un număr de 30.574 angajaţi au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la total angajaţi titulari se înregistrează o rată de vaccinare de 66,2%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 76,5%”, au menţionat reprezentanţii Ministerului.
Din totalul de 317.531 de angajaţi titulari în învăţământul preuniversitar de stat şi în sistemul de învăţământ superior (de stat şi privat), s-au vaccinat 185.173 (134.950 cadre didactice şi 50.223 personal didactic auxiliar şi nedidactic).
Un număr de 156.097 angajaţi au parcurs schema completă de vaccinare. Raportat la total angajaţi titulari se înregistrează o rată generală de vaccinare de 58,32%. Raportat la numărul cadrelor didactice, rata de vaccinare este de 60%.
Sorin Cîmpeanu a catalogat rezultatul centralizării privind vaccinarea drept „îmbucurător”.
„Peste 185.000 de angajaţi din sistemul de educaţie sunt vaccinaţi, cea mai mare parte dintre ei sunt vaccinaţi cu ambele doze. Este vorba despre un număr de peste 151 000 de angajaţi din sistemul preuniversitar de stat şi de un număr de peste 34.000 de angajaţi din sistemul universitar de stat şi privat.
Consider că este un mesaj foarte bun pe care sistemul îl dă. Vom analiza această situaţie şi e foarte probabil să vedem o rată de vaccinare mult mai scăzută în mediul rural. Acolo este nevoie de acţiuni gen caravana vaccinării”, a precizat ministrul Educaţiei la Antena 3.
Sorin Cîmpeanu anunţă că ministerul de resort propune modificări semnificative în ceea ce priveşte decontarea transportului pentru elevi. Conform acestuia, una dintre modificări vizează creşterea tarifului pentru abonamentele decontate, o alta făcând referire la posibilitatea decontării transportului şi pentru distanţe mai mari de 50 de kilometri.
„Această pandemie a amplificat problemele cronice ale învăţământului românesc. Printre acestea, partea de echitate a fost o problemă foarte importantă care a fost accentuată pe parcursul pandemiei. Riscul de abandon şcolar este crescut, partea de sprijin pentru elevi din perspectiva transportului este esenţială. Din păcate, nu am reuşit să clarificăm reglementarea, spre exemplu Ministerul Educaţiei are în buget sumele aferente decontului navetei elevilor.
Am prezentat o propunere care are trei caractere de noutate. În primul rând, ministerul avansează suma, urmând ca luna următoare elevii să deconteze, să se regleze în raport cu suma avansată – până acum părinţii avansau suma, deci o schimbare importantă. Cea de-a doua schimbare: până acum se decontau primii trei kilometri cu 10 lei pe lună, am considerat că este ridicol acest plafon, l-am crescut la 30 de lei pe lună adăugând după aceea câte trei lei pentru fiecare kilometru până la 50 de kilometri.
În plus o altă noutate: nu am mai limitat la 50 de kilometri; dacă sunt elevi care sunt obligaţi să facă naveta la distanţe mai mari de 50 de kilometri li se decontează întreaga sumă. S-ar putea ajunge pentru 50 de kilometri spre exemplu la decontarea unui abonament de 171 de lei pe lună”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a menţionat că ministerul doreşte să promoveze săptămâna viitoare o OUG prin care să facă posibilă plata pentru acest transport din bugetul actual al ministerului, menţionând că „banii există”.