Este vorba de echipa heRObotics, formată din şapte tineri, unii dintre cei mai buni roboticieni din lume, de la mai multe licee din Timişoara, care s-au calificat în finala competiţiei internaţionale Zero Robotics, organizată de NASA, MIT şi Agenţia Spaţială Europeană. Echipa îi are în componenţă pe elevii Vlad Mihai Ciuleanu, Andrei Răzvan Bogdănescu, Daniel Stoica, Pavel Ruben Prodaniuc, Şerban Deaconu, Laura Chirilă şi Sebastian Dan Momir.
Profesorul coordonator al echipei heRObotics, Gabriela-Nuşa Cojocaru, a subliniat faptul că doi elevi din echipa participantă la această competiţie în anii precedenţi se regăsesc şi în echipa actuală, iar ceilalţi doi îşi urmează pasiunile în domeniul roboticii. Unul dintre foştii membri ai heRObotics, Silaghi Fineas Florin, care şi-a etalat pasiunea pentru securitate cibernetică, a făcut parte din echipa care a reprezentat România la Campionatul European de Securitate din 2017, din Malaga.
„El a fost finalist în cadrul celei mai mari competiţii internaţionale de Securitate Cibernetică, DefCon CTF Las Vegas. Toţi membrii fostei echipe, care acum sunt în clasa a XII-a, au continuat să-şi dezvolte pasiunea pentru tehnologie, iar membrii echipei actuale se simt inspiraţi de echipa iniţială, de la care au moştenit pasiunea pentru robotică. Ne încurajează enorm faptul că banca a ales să sprijine echipa noastră pentru al doilea an succesiv, oferind unei noi generaţii de tineri români şansa de a participa la finala de la MIT, unul dintre cele mai reprezentative locuri pentru un pasionat de robotică”, spune Gabriela-Nuşa Cojocaru.
În cadrul concursului de anul acesta, elevii au primit sarcina fără precedent de a conecta cu succes, în cel mai scurt timp posibil, doi sateliţi, evitând în acelaşi timp ciocnirea sateliţilor de reziduurile spaţiale, în condiţii de microgravitaţie din orbita joasă a Pământului. În timpul competiţiei, roboţii SPHERES vor fi configuraţi cu ajutorul unor cleşti imprimaţi 3D chiar la bordul ISS.
Competiţia Zero Robotics îşi propune să inspire viitori ingineri şi oameni de ştiinţă, oferindu-le elevilor ocazia de a-şi depăşi limitele şi de a-şi dezvolta abilităţi noi în ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică (STEM) şi ajutându-i să capete abilităţi esenţiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gândire, training de operaţiuni, muncă de echipă şi abilităţi de prezentare.
În marea finală a competiţiei Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe româneşti din Sibiu, Târgovişte şi Timişoara, iar în competiţia secundară Virtual Finals, alte trei echipe din Timişoara, Sibiu şi Bucureşti, în total opt echipe reprezentând România.