Elevii intră în VACANŢA DE IARNĂ. Când se termină semestrul I, structura anulului şcolar s-a modificat

Potrivit noului calendar aprobat în noiembrie, toate clasele din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor fi în vacanţă de vineri, 24 decembrie, până duminică, 2 ianuarie 2022. Sindicatele cer prelungirea vacanţei.
Filip Stan
23 dec. 2021, 11:17
Elevii intră în VACANŢA DE IARNĂ. Când se termină semestrul I, structura anulului şcolar s-a modificat

Elevii şi preşcolarii intră din acest sfârşit de săptămână în vacanţa de iarnă, care se va încheia la începutul lunii ianuarie.

Astfel, pentru joi, Ministerul Educaţiei a oferit posibilitatea unităţilor şcolare să adapteze modul de organizare a activităţii didactice, în contextul sărbătorilor. Fiecare director de şcoală a decis, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii desfăşoară cursuri cu prezenţă fizică sau dacă activităţile sunt adaptate astfel încât să se poată organiza „de manieră nonformală şi informală”.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că unul dintre motivele pentru care a luat această decizie a fost de a se veni în întâmpinarea dorinţei copiilor şi părinţilor de a dedica ziua de 23 decembrie pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului.

Potrivit noului calendar aprobat în noiembrie, toate clasele din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor fi în vacanţa de iarnă de vineri, 24 decembrie, până duminică, 2 ianuarie 2022, urmând să se întoarcă la cursuri pe 3 ianuarie.

Grupele/clasele din învăţământul preşcolar şi primar vor avea vacanţă de iarnă până pe 9 ianuarie 2022.

Când se întorc elevii la şcoală în ianuarie şi când vor mai avea vacanţe. Structura anului şcolar 2021 – 2022 modificată
Semestrul I se va încheia pe 14 ianuarie, iar semestrul al doilea va începe pe 17 ianuarie.

Următoarea vacanţă – cea de primăvară (Paşte) – va fi de vineri, 15 aprilie 2022 – până duminică, 1 mai 2022.

Două treimi (67,5%) dintre angajaţii din sistemul de educaţie doresc declanşarea grevei generale din data de 10 ianuarie, relevă rezultatele unui sondaj realizat de trei federaţii sindicale ale angajaţilor din învăţământ şi publicat miercuri.

Un număr de 32.744 de angajaţi din educaţie au răspuns la această întrebare iar dintre aceştia 32,5% s-au declarat împotriva propunerii.

În textul întrebării, autorii sondajului au subliniat că în cazul grevei angajaţii din educaţie nu ar primi salariu.

Pe de altă parte, 77,8% dintre respondenţi s-au declarat de acord cu măsura de a nu închide situaţia şcolară a elevilor în semestrul I.

Un număr de 29.325 de persoane au răspuns la această întrebare, 22,2% dintre aceştia poziţionându-se împotriva măsurii.

Sondajul a fost realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘SPIRU HARET’ şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’, în perioada 13-21 decembrie.

La întrebarea dacă s-au gândit să renunţe la locul de muncă din învăţământ din cauza condiţiilor financiare, un procent de 59,2% dintre cei 32.744 de respondenţi la această întrebare au răspuns pozitiv.

Dintre cei 32.744 de angajaţi din educaţie care au răspuns la chestionar, 92,2% sunt cadre didactice, arată cele 3 federaţii sindicale.

Pe de altă parte, cele trei federaţii sindicale din educaţie au transmis, miercuri, într-un comunicat, că aşteaptă întâlnirea cu şeful Guvernului care le-a fost promisă, dar şi rezultatele referendumului intern declanşat în rândul angajaţilor din învăţământ, pentru a decide forma de protest care va fi aplicată de angajaţii din sector în luna ianuarie.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘SPIRU HARET’ şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’ au declanşat la începutul acestei săptămâni un referendum pentru stabilirea umătoarelor acţiuni de protest faţă de nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017. (…) În funcţie de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acţiune), precum şi de discuţiile pe care le vom avea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, aşa cum ne-a promis domnul Marian Neacşu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor”, se menţionează în comunicat.

Cele trei federaţii sindicale din educaţie amintesc că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020, însă Guvernele României au decis prorogarea acordării tranşelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020.

„(…) în prezent, personalul didactic se află în situaţia în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 şi până în prezent, inflaţia a ajuns la aproximativ 11%!”, se precizează în comunicat.

Sindicatele din învăţământ consideră majorarea salarială propusă recent de Guvern drept umilitoare.

„Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor! De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut”, arată sindicatele în comunicat.

Conform surselor, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017.

Sorin Cîmpeanu se opune prelungirii vacanţei

Pierderile mari din Educație trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță, acesta este răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dat unei petiții semnate de peste 130 de mii de persoane, prin care era solicitată prelungirea pentru toți elevii a vacanței de iarnă.

Sorin Cîmpeanu nu cedează în faţa sindicatelor din Educaţie. Când revin elevii la şcoală în ianuarie

Răspunsul ministrului este următorul:

„Am luat act de unele solicitări de extindere a vacanței. Răspunsul asumat este următorul:

Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobată prin OM 5549/5 nov. 2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor.
Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Națională și BAC)
Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.
Avem recunoașterea faptului ca în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”.

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Playtech.ro
De ce se pun frunze de dafin în bradul de Crăciun, de fapt. Secretul prosperității și bogăției
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Cât de săraci au ajuns românii. Amanetul, ultima soluție de Crăciun
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cine sunt cei trei tineri care au murit într-un accident cumplit în Brașov. Mașina în care se aflau a fost zdrobită de un TIR
Cancan.ro
Mihai Morar a ajuns pe mâna medicilor! Și el e pe perfuzii: „Am căzut, dar…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre moartea soților Ceaușescu. Cine a decis să fie judecat și împușcat pe loc (VIDEO)
StirileBZI
Românii vor primi până la 4.000 de euro pe lună! Unde se dau aceste salarii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Vlad Voiculescu critică retragerea PSD de la negocierile pentru viitorul guvern
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României