Elevii nu sunt de acord cu vacanţa de o lună de Paşte: „Lipsa predării ar însemna şi mai multe lacune”

Asociaţiile de elevi nu sunt de acord cu propunerea lui Sorin Cîmpeanu de a prelungi vacanţa de Paşte cu trei săptămâni. Mai mult, elevii dezaprobă decizia Ministerului Educaţiei de a decala examenul de Evaluare Naţională.
Loredana Brumă
24 mart. 2021, 17:55
Elevii nu sunt de acord cu vacanţa de o lună de Paşte:
Elevii nu sunt de acord cu vacanţa de o lună de Paşte: "Lipsa predării ar însemna şi mai multe lacune"

Elevii nu sunt de acord cu vacanţa de o lună de Paşte. Propunerile ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, privind prelungirea vacanţei de primăvară şi decalarea examenului de Evaluare Naţionala au stârnit revoltă în rândul elevilor şi părinţilor.

Elevii nu sunt de acord cu vacanţa de o lună de Paşte

„Mai mult ca niciodată este nevoie de o predare efectivă, în special pentru elevii claselor terminale, care la sfârșitul acestui an școlar vor susține probele de Evaluarea Națională, respectiv de Bacalaureat și că singura soluție care ne poate ajuta, acum în ultima parte a anului școlar este prezența fizic și luarea tuturor măsurilor necesare în vederea recuperării și acumulării materiei. În ciuda faptului că informațiile se asimilează mai greu în mediul online, lipsa predării totale pe o perioada de o luna ar însemna și mai multe lacune, lucru care va fi clar vizibil în rezultatele obținute la examenele naționale”, susțin elevii prin intermediul unui comunicat de presă.

Asociaţiile de elevi din România consideră că o lună de pauza este de neacceptat în situația de față și consideră măsura o bătaie de joc la adresa întregului sistem de educație. De asemenea, mutarea examenului Evaluarea Națională în iulie este o decizie proastă, susțin elevii.

„Menționăm că în luna iulie temperaturile pot ajunge până la 44 de grade Celsius, lucru ce va avea efecte negative asupra capacității de concentrare, infrastructura școlilor din România nefiind adaptată la organizarea examenelor în aceste condiții meteorologice”, explică elevii.

Asociaţiile de elvi sunt nemulțumite pentru că nu au fost consultate de guvernanți și că autoritățile au luat această decizie în mod netransparent.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: Evaluarea Naţională se va derula în perioada 5-8 iulie

Reprezentantul părinţilor, despre prelungirea vacanţei de Paşte:” O decizie politică, astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%”

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, susţine că prelungirea vacanţei de Paşte reprezintă o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de suma pe care părintele o primește de la stat ca să stea acasă cu copiii pentru școala online.

„Pe noi ne-a deranjat faptul că nu s-a comunicat și faptul că decizia nu are fundament, este o decizie foarte proastă, se vede de la o poștă că este o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%. Nu poți să spui că dacă prelungești vacanța de primăvară cu două săptămâni, vei reduce mobilitatea, din contră, mărești mobilitatea fiindcă acești copii vor circula două săptămâni în plus.

Era foarte bine să vorbim de școală online, dar în acest caz statul trebuie să vină să plătească 75% indemnizația pentru părinții care stau cu părinții acasă și efortul financiar nu este unul neglijabil pentru că nu mai vorbim de un județ-două, vorbim de o rată crescută a incidenței la nivel național. Nu ai cum să spui că dorești, prin această decizie, să reduci rata incidenței atâta timp cât tu, ministrul, vii și susții că trebuie să ținem școlile deschise chiar și când rata incidenței este mai mare de 6 la mie. Deci când declară domnul ministru adevărul?

Atunci când mărim vacanța cu două săptămâni și nu mai plătim indemnizația și nu mai facem nici măcar ore online, pentru care suntem pregătiți de un an de zile cu eforturi financiare făcute la nivelul guvernului, cu echipamente cumpărate de consiliile locale și de minister, sau când vrei să continui școala în mod evident chiar și când rata incidenței este peste 6 la mie și pericolul este chiar evident în acea situație?

Deci noi nu prea mai suntem de acord când vorbim de 6 la mie decât atunci când vorbim de niște condiții excepționale, însemnând doar anii terminali pentru că avem acești copii care vor intra la examenele naționale și nivelul de pregătire este precar, și automat cu niște politici publice promovate coerent de către guvern, adică închiderea unor sectoare de activitate, cu transport școlar dedicat și niște intervale orare folosite special pentru transport școlar, cu testare în masă la modul real în școală.

Să vă dau un exemplu ca să vedeți ce înseamnă testarea în masă la modul real: de o lună și două săptămâni avem 1.150.000 de teste cu aproximație, avem semnale de la părinți că DSP-urile fac tot ceea ce le stă în putință să nu testeze, adică să nu cheltuie banul public. Iese ministrul săptămâna trecută cu o declarație la o lună de zile după ce aceste teste sunt în unitățile de învățământ și spune că s-au folosit doar 5.000 de teste și după declarațiile ministrului, în următoarea săptămână se folosesc încă 14.000 de teste.

Atunci când este vorba de o decizie și o transpunere în fapt, instituțiile statului nu-și fac datoria, ori sunt într-o zonă de confort, ori se uită numai la sacul cu bani, ori avem o resursă umană necalificată într-un procent major.

Au lăsat Bacalaureatul la fel pentru că este nevoie să avem un procent ridicat de promovabilitate la Bac pentru că vom avea mari probleme anul acesta și și-au dat seama că trebuie să rămână. Altfel, dacă se modifica și Bac-ul, exista riscul să renunțăm la sesiunea din toamnă. Este clar că a fost împins de către o decizie la nivel de Guvern.

Varianta corectă ar fi să se respecte ordinul comun: acolo unde se intră în scenariul roșu, obligatoriu se intră în online, eu nu m-aș fi dus nici peste 3 la mie, este mult și riscăm cu preșcolarul și cu primarul. Noi am cerut din ianuarie prioritizarea anilor terminali și prezența claselor de la nivelul pregătiroare, I și II, atât, restul putea să stea în online.

Trebui să ai o poziție coerentă, nu poți să zici că un oraș de la capătul țării poate să intre în carantină și atunci când e vorba de București, unde politica este predominantă, să spui că nu mai joci după aceleași reguli și să schimbi regulile în timpul jocului. Este clar că este o decizie politică.

Vorbim de lucruri foarte grave, vorbim de sănătate, vorbim de o Evaluare Națională care poate să fie pierdută de unii dintre copii și copii buni, care se pot bloca, se gândește cineva ce înseamnă ca un copil la 14-15 ani să susțină un examen la 35-40 de grade cu masca pe figură?”, a precizat Iulian Cristache, potrivit edupedu.ro. 

Noi scenarii luate în calcul de ministrul Educaţiei. Ce se întâmplă cu vacanţele şi Evaluarea Naţională 2021

Ministrul Educaţiei revine cu noi propuneri după ce a anunţat că vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din 2 aprilie până în 4 mai. Sorin Cîmpeanu a revenit, miercuri, precizând că „dorim sa avansam și propuneri alternative (care sa păstreze vacanța de primăvara in perioada 2 apr- 4 mai) pentru că este o solicitare puternic sustinuta prin considerente epidemiologice de către MS”.

De asemenea, ministrul Educaţiei a spus că nu este exclus ca examenele naţionale să rămână la aceeaşi dată, dar să fie prelungită durata semestrului al II-lea.

„În același timp, dacă va fi considerată acceptabila de către partenerii de dialog, am putea lasă examenele naționale exact la datele planificate, prelungind sem II cu doar o săptămâna (de pe 18 iun pana pe 25 Iunie) și propunând recuperarea săptămânii “lipsa” din sem II in 5 zile de sâmbătă, spre exemplu”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că „orice alte propuneri mai bune decât cea/cele ale ME, vor fi luate in considerare in discuțiile de mâine, din CDS”. Şedinţa CDC va avea loc la ora 10.

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Fructul care a ajuns sa fie cultivat în locul caiselor într-o zonă celebră din România. Rezistă la îngheț, e delicios și românii adoră să-l mănânce
Capital.ro
Călin Georgescu a avut dreptate! Anunț de ultimă oră despre anularea alegerilor
Playtech.ro
Cum se împarte moștenirea dacă părinții nu au lăsat testament. Reguli și excepții
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Viorica de la Clejani, dedicație cu scandal pentru vicele CJ Timiș
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Primarul Kievului dispus să facă concesii. ”Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei”.
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul