Elevii nu vor mai avea voie cu telefoane la școală. Decizia, luată de 1 decembrie 2023 chiar de premier!

S-a luat decizia ca elevii să nu mai aibă voie cu telefoane la școală. Cel care a dat ordinul este chiar primul-ministru din Noua Zeelandă.
Filip Stan
01 dec. 2023, 16:48
Elevii nu vor mai avea voie cu telefoane la școală. Decizia, luată de 1 decembrie 2023 chiar de premier!

Fără telefoane la şcoală! Un conservator declarat, Christopher Luxon, premierul din Noua Zeelandă, a anunţat vineri, 1 decembrie, interzicerea telefoanelor mobile în şcolile din ţară.

Măsura este menită să combată scăderea ratei de alfabetizare, potrivit Deutsche Welle.

În urmă cu câţiva ani, şcolile din Noua Zeelandă aveau unele dintre cele mai bune rezultate din lume în materie de alfabetizare, dar abilităţile de citire şi de scriere ale tinerilor au scăzut până în punctul în care unii cercetători vorbesc despre o „criză a educaţiei”.

România Educată 2023. Tichetele educaţionale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, vor ajunge la beneficiari înainte de vacanţa de iarnă

Vom interzice telefoanele în şcolile de pe tot cuprinsul Noii Zeelande. Vrem ca elevii noştri să înveţe şi vrem ca profesorii noştri să predea”, a declarat prim-ministrul, care şi-a preluat funcţia în această săptămână.

Christopher Luxon a promis din campania electorală că va interzice telefoanele mobile în şcoli în cursul primelor 100 de zile de mandat.

Această politică este deja testată în SUA, Marea Britanie şi Franţa. Scopul unei astfel de măsuri este de a pune capăt comportamentelor perturbatoare şi de a-i încuraja pe elevi să se concentreze, după cum a precizat Luxon.

Cercetătorii de la asociaţia neozeelandeză Education Hub au avertizat încă de anul trecut cu privire la o „criză a alfabetizării”, constatând că peste o treime dintre tinerii de 15 ani din Noua Zeelandă abia ştiau să citească şi să scrie.

Fără telefoane, dar şi fără ţigări!

Noul premier din Noua Zeelandă a anunțat că vrea să renunțe la restricțiile în ceea ce privește comerțul cu țigări. Anunțul său a provocat numeroase reacții.

Legislația, introdusă în timpul precedentului Guvern, condus de Jacinda Ardern, ar fi interzis anul viitor vânzarea de țigări persoanelor născute după 2008. Pachetul legislativ reprezintă o premieră mondială și a devenit un model pentru alte țări, deși nu a intrat în vigoare.

Vacanţa de iarnă s-ar putea prelungi. Părinţii se opun, vor ca elevii să meargă la şcoală în ianuarie

Noul premier susține că are nevoie de banii din industria tutunului pentru a reduce taxele populației și anunță că ar putea amâna sau anula noile legi.

Experții în domeniul sănătății au criticat vehement această schimbare bruscă.

Suntem îngroziți și dezgustați… acesta este un pas incredibil de retrograd în ceea ce privește măsurile de sănătate absolut excelente și de top la nivel mondial”, a declarat pentru BBC Richard Edwards, cercetător în domeniul controlului tutunului și expert în sănătate publică la Universitatea din Otago.

Printre măsurile din pachetul legislativ sunt restricționarea numărului de comercianți de tutun și reducerea nivelului de nicotină din țigări. Cercetările au arătat că noile legi ar putea salva până la 5.000 de vieți în fiecare an.

Folosirea de telefoane mobile este în continuare interzisă în timpul orelor de curs, dar acum acestea și alte echipamente de comunicații electronice pot fi “preluate” de profesor și returnate părintelui sau elevului, potrivit legii Educației care intră în vigoare din 2 septembrie 2023. Elevii pot folosi telefoanele mobile doar în anumite “spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii”, mai scrie în noua lege. În prezent, interdicția privind telefoanele mobile nu era trecută în legea Educației, ci doar în Regulamentul Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), dar nu se preciza faptul că profesorii pot prelua telefoanele dacă elevul încalcă regula.
În noua lege a Educației, elevilor din clasele primare, gimnaziu și liceu le este în continuare interzisă folosirea telefonului mobil în timpul orelor, așa cum se întâmpla și până acum prin ROFUIP. Interdicția este valabilă și pentru învățământul preșcolar, adică la grădiniță, potrivit legii.

Diferența este că interdicția a fost trecută acum și în legea Educației și prevede că profesorii pot “prelua” telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice. Acestea pot fi predate, după caz, părinților /tutorilor legali ai beneficiarilor primari minori sau elevilor, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Nu se specifică însă concret, în ce situații profesorul poate preda telefonul elevului și când îl poate preda părintelui, la sfârșitul orei sau zilei, de exemplu.

De asemenea, în noua lege se precizează și faptul că elevii pot folosi telefoanele mobile în scopuri educative, în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

În cazul elevilor de liceu, rămâne la decizia școlii, în ce condiții li se interzice folosirea telefoanelor mobile. Acest lucru trebuie prevăzut prin regulamentul intern.

Ce prevede noua lege a Educației
Articolul 106:

(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) și (5) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Ce scrie în ROFUIP despre telefonul mobil
În prezent, potrivit Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), folosirea telefoanelor mobile este interzisă în timpul orelor de curs, examenelor și concursurilor, însă în situații de urgență sau în scop educativ elevii le pot utiliza, cu acordul cadrului didactic. În ROFUIP se precizează și faptul că “pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”.

Art. 186

(2) În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ. În situaţii de urgenţă, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul
cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.

În prezent, reglementarea privind interzicerea utilizării telefoanelor mobile este prevăzută prin ROFUIP la art. 186, alin 2, prin regulamentul intern al fiecărei unități de învățământ pentru toți elevii, și prin statului elevului, dar nu se specifică pe niveluri de învățământ.

(2) În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ. În situaţii de urgenţă, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60 de poduri și ar trebui să fie gata în 5 ani
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Vladimir Putin numește în funcții cheie persoane implicate direct în conflictul din Ucraina
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate