Elevii protestează în prima zi de şcoală. UPDATE. Protestul a fost organizat de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov. Elevii au avut pancarte pe care erau scrise principalele nemulţumiri:
– finanţare complementară pentru reparaţii capitale în şcoli;
– „Masa caldă” în toate şcolile din România;
– ore remediale pentru toţi elevii: clasele primare, gimnaziu şi liceu;
– consiliere şcolară accesibilă tuturor elevilor şi finanţată adecvat;
– burse şcolare diferenţiate pe categorii şi legate de salariul minim;
– transport gratuit judeţean pentru elevi;
– planuri cadru noi şi materiale educaţionale pentru elevii din 2021, nu cei din 2009.
De asemenea, elevii prezenţi au purtat bannere cu următoarele mesaje: „Ore remediale, reparaţii capitale, masă caldă”, „România needucată”, „Vrem burse mărite”.
Un tânăr cu portavoce a scandat critici la adresa sistemului de învăţământ, iar nemulţumirile sale au fost repetate de către elevii prezenţi la protest.
„Vă bateţi joc de educaţie! Legea nu e opţională! Aţi îngropat educaţia! Educaţia este un drept, nu un privilegiu! Viitorul nostru contează! Educaţia este o investiţie, nu un cost! Suntem o generaţie de sacrificiu! Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”, au strigat aceştia.
„În contextul începerii anului şcolar 2021-2022, precum şi a observării scăderii constante a calităţii actului educaţional, creşterii ratei abandonului şcolar de la an la an, creşterii numărului de elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu se prezintă la Evaluarea Naţională şi creşterii numărului de elevi absolvenţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a care nu susţin examenul de Bacalaureat, asociaţiile de elevi vor organiza un protest în prima zi de şcoală, luni, 13 septembrie, începând cu ora 13,00, în Piaţa Victoriei, pentru a solicita (…) măsuri în vederea scăderii ratei abandonului şcolar şi creşterii calităţii actului educaţional”, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia Elevilor din Constanţa.
Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: 10.000 de elevi s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 10 zile
Printre măsurile solicitate se numără creşterea numărului de consilieri şcolari, acordarea unor fonduri pentru finanţarea complementară de la bugetul de stat şi în special pentru asigurarea unor reparaţii capitale a unităţilor de învăţământ, extinderea programului de ore remediale în învăţământul liceal, mărirea cuantumului minim al burselor şi actualizarea planurilor cadru.
„Educaţia a ajuns bătaia de joc a autorităţilor din România, chit că ne referim la premieri, miniştri, primari, inspectori, etc. În fiecare an, criminalii învăţământului se pozează inocenţi în faţa şcolilor, în prima zi de şcoală, pentru a-şi creşte capitalul politic. După ani de zile de ticăloşie, este momentul să spunem lucrurilor pe nume, să arătăm vinovaţii, să cerem măsuri concrete. Învăţământul este condus de indivizi siniştri care vor să îl îngroape, iar dacă societatea civilă nu va acţiona, aceştia vor reuşi. Revendicările noastre sunt nişte cerinţe de bază, care au dovedit că pot duce la combaterea abandonului şcolar”, a declarat, potrivit comunicatului, Ariana Dudună, preşedinte Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
https://www.youtube.com/watch?v=jPd-ojJ8eFc