Elevii se întorc luni la şcoală. Calendarul tezelor, examenelor şi vacanţelor din semestrul II

Elevii încep anul cu o săptămână în plus de vacanţă. Nu este, însă, un motiv de fericire, pentru că anul şcolar se va termina mai târziu. Tezele din semestrul al II-lea vor trebui susţinute până la data de 20 mai 2016. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016. Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 27 mai 2016. 
Roxana Gagiu
10 ian. 2016, 08:16
Elevii se întorc luni la şcoală. Calendarul tezelor, examenelor şi vacanţelor din semestrul II

Peste 3.000.000 de elevi din învăţământul preuniversitar revin, luni, 11 ianuarie, în sălile de clasă. Fac ore o lună apoi iau din nou pauză. Începe vacanţa intersemestrială, lucru care pe elevi îi bucură foarte mult. Anul şcolar se va termina în 2016 pe 24 iunie, adică exact cu o săptămână mai târziu decât până acum. 

Tezele din semestrul al II-lea vor trebui susţinute până la data de 20 mai 2016.

Săptămâna 18-22 aprilie 2016 din semestrul al doilea va fi săptămâna dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”, care va avea un orar specific.

Programul numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” este dedicat activităților educative extracurriculare și extrașcolare. În perioada alocată acestui program nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ, iar programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura în conformitate cu un orar special.

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari/elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național, și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.

În perioada 18–22 aprilie 2016, Ministerul Educației și Cercetării Științifice organizează, de regulă, etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și, după caz, ale concursurilor școlare.

În programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, elaborat și organizat de fiecare unitate de învățământ, vor fi incluși toți copiii preșcolari/elevii și toate cadrele didactice care nu participă la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare.

Citeşte şi: Costul standard per elev în învăţământul gimnazial va creşte

Anul şcolar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri şi însumează 177 de zile lucrătoare. 

Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 27 mai 2016.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale.

Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.

Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare.

Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile.

Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfășoară în perioada propusă de unitatea de învățământ organizatoare și aprobată de inspectoratul școlar, conform structurii anului școlar, cu respectarea vacanțelor;

Pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare.

Citeşte şi: Profesorii cer tichete de masă. Cadrele didactice au făcut o petiţie pe Internet şi cer să li se dea drepturile

VEZI AICI: LISTA EXAMENELOR

Absolvenții de liceu se vor putea înscrie pentru a susține prima sesiune a examenului de Bacalaureat de anul viitor între 30 mai – 3 iunie. Primele probe încep pe 13 iunie, urmând ca pe 12 iulie să fie afişate rezultatele, înainte de contestaţii.

CALENDAR BACALAUREAT 13 IUNIE- 12 IULIE

13 — 15 iunie 2016 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

15 — 17 iunie 2016 –Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

21 — 24 iunie 2016 – Evaluarea competențelor digitale

27 iunie — 1 iulie 2016 – Evaluarea competențelor într-o limbă de circulație internațională.

4 iulie 2016- Limba și literatura română (probă scrisă)

5 iulie 2016 – Limba și literatura maternă (proba scrisă)

6 iulie- Proba obligatorie a profilului

8 iulie 2016 — Proba la alegere a profilului și specializării

12 iulie 2016 – Afișarea rezultatele

În aceeași zi vor putea fi depuse și contestațiile în intervalul orar 16,00 — 20,00, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 16 iulie.

Vezi şi: ANUNŢ IMPORTAT pentru elevi la început de an şcolar. Secretar de stat: Ne asumăm riscul de a nu fi iubiţi

Înscrierea la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face între 18 — 22 iulie 2016.

Potrivit ordinului ministrului, evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română va fi în zilele de 16 și 17 august 2016. Tot în 16 și 17 august vor fi evaluate competențele de comunicare orală în limba maternă, iar între 17 — 19 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională.

În zilele de 18 și 19 august 2016 vor fi evaluate competențele digitale, iar pe 22 august 2016 va fi susținută prima probă scrisă — la limba și literatura română. Elevii aparținând minorităților naționale vor susține pe 23 august proba scrisă la limba și literatura maternă. Pe 24 august va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 26 august proba la alegere profilului și specializării.

Rezultatele vor fi afișate pe 29 august 2016, până la ora 16,00, și în aceeași zi vor putea fi depuse contestațiile până la ora 20,00. Afișarea rezultatelor finale, după contestații, se va face pe 1 septembrie 2016.

La solicitarea comisiilor de Bacalaureat județene/a municipiului București sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Bacalaureat poate aproba în situații excepționale prelungirea perioadelor de susținere a probelor de evaluare a competențelor digitale sau lingvistice, de evaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor, precum și reducerea perioadei de afișare a rezultatelor.
 
Liceenii pot scăpa de o parte din examene prin echivalare. Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul oficial lista examenelor cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, care pot fi recunoscute şi echivalate cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver