Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă declaraţia Ralucăi Turcan şi susţin că Guvernul trebuie să asigure măşti tuturor elevilor. Reacţia vine după ce vicepremierul a spus că este imposibil ca Executivul să asigure măşti pentru toţi elevii din ţară şi pentru toţi profesorii.
Reprezentanţii elevilor consideră că, în contextul desfăşurării orelor de curs în format fizic, este imperios necesar ca autorităţile să aloce fonduri necesare în vederea asigurării măştilor de protecţie pentru toţi elevii şi profesorii, astfel încât începând cu 14 septembrie un număr suficient de măşti să existe la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, arată un comunicat de presă remis sâmbătă.
Asociaţiile de elevi amintesc faptul că în luna aprilie Guvernul şi-a asumat obligativitatea de a asigura măşti printr-o declaraţie făcută de Ludovic Orban, iar acum cu mai puţin de o lună înainte să înceapă şcoala, decidenţii dau dovada de nepăsare faţă de siguranţa şi sănătatea elevilor.
Guvernul are obligaţia de a pune la dispoziţie toate fondurile necesare pentru a face posibilă asigurarea măştilor şi pentru a arăta că sănătatea populaţiei este prioritară, mai spune sursa citată. În acest caz este necesară o achiziţie publică pentru a asigura măştile de protecţie.
Pe aceasta cale, asociaţiile de elevi solicită ferm ca Executivul să nu pună în pericol sănătatea elevilor şi să îşi îndeplinească astfel datoria morală pe care o are faţă de cetăţeni, punând la dispoziţie măşti de protecţie pentru fiecare elev.
„Este obligatoriu ca statul să asigure măşti fiecărui elev, aşa cum de altfel a şi promis în luna aprilie. Veţi spune că o mască nu estescumpă, dar într-o familie cu venit mediu, unde mai mulţi copii merg ma şcoală, costurile pentru a asigura 2-3 măşti pe zi ajung să fie mari. Nu ar trebui ca familiile să facă eforturi pentru a-şi putea trimite în siguranţă elevii la şcoală. Mai mult de atât, cum vrea Guvernul să stabilească cine primeşte masca de protecţie? Ne jucăm cu siguranţa elevilor, profesorilor şi a personalului din unitatea de învăţământ!”, a afirmat Andreea-Sabina Spătariu, preşedintă a Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
De asemenea, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov Alexandru-Nicolae Rădulescu a spus că este inadmisibil ca, aproape de începutul anului şcolar, Guvernul să nu îşi asume răspunderea pentru cumpărarea tuturor măştilor necesare pentru copii şi cadrele didactice.
„Este inadmisibil ca în prag de început de an şcolar să avem un Guvern care nu îşi poate asuma răspunderea pentru achiziţionarea de măşti tuturor elevilor şi profesorilor. O asemenea iresponsabilitate nu poate fi acceptată întrucât Guvernul a avut tot timpul din lume la dispoziţie pentru a demara şi finaliza achiziţiile pentru materialele igienico-sanitare. Solicităm pe această cale să fie luate de îndată măsuri, altfel, anul şcolar nu poate începe”, a completat Alexandru-Nicolae Rădulescu, preşedinte AEBI.
La rândul ei, Paula-Liva Buda a precizat că Executivul a făcut promisiuni luni de zile, iar acum anunţă că nu pot asigura toate măştile de protecţie.
„După luni de promisiuni, suntem anunţaţi că nu se pot asigura măşti. Este inadmisibil, şi accentuez inadmisibil, ca sănătatea elevilor să fie pusă în pericol. Solicităm ca autorităţile să pună la punct toate cele necesare pentru începerea anului şcolar, asigurând un cadru sigur pentru elevi şi tot personalul didactic, nedidactic şi auxiliar. Siguranţa elevilor este cel mai important lucru când vorbim de revenirea fizică la orele de curs şi este de datoria Guvernului să o asigure”, a completat Paula-Livia Buda, preşedinte AEM.
Şi Rahela-Maria Macovei, preşedinta Asociaţiei Vâlcene a Elevilor a afirmat că incompetenţa a pus stăpânire pe autorităţi, iar şcoala nu poate începe fără materiale igienico-sanitare.
„Nu a fost de ajuns faptul că pentru mai bine de cinci luni am trăit înconjuraţi de incertitudine. Acum incompetenţa pune stăpânire pe autorităţi. Şcoala nu poate începe fără materiale igienico-sanitare! Aşa cum ne-a obişnuit în ceea ce priveşte educaţia, Guvernul se contrazice — în luna aprilie prim-ministrul declara că asigurarea fondurilor pentru a cumpăra măşti este obigatorie, iar Raluca Turcan spune că acest lucru este imposibil. Menţionăm şi faptul că în timpul unei vizite a Ministrului Educaţiei şi Cercetării la Râmnicu Vâlcea, acesta a declarat că materialele igienico-sanitare vor fi puse la dispoziţie pentru toată lumea. Nimeni nu va putea merge în unitatea de învăţământ dacă nu va fi asigurată integritatea fizică a elevilor.” -Rahela-Maria Macovei, preşedinte AVE.
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că „este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii”, însă există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite de la stat, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii.
„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie. Să spunem că îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile. Însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Raluca Turcan, întrebată sâmbătă la Sibiu dacă doar copiii care îşi uita masca acasă vor primi măşti sau toţi elevii care merg la şcoală, cât şi profesorii.