Campania se adresează elevilor din toate ciclurile de învățământ – primar, gimnazial si liceal – și are ca scop principal implicarea atât a elevilor cât și a profesorilor în realizarea unei rețele naționale de colectare și reciclare selectivă (în special a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – DEEE şi a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi).
„Ministerul Mediului şi Pădurilor se implică puternic în susţinerea şi iniţierea unor astfel de campanii de informare şi conştientizare privind protecţia mediului. Considerăm că acest gen de proiecte dedicate tinerei generaţii au un rol important pentru învăţarea unor comportamente prietenoase cu mediul, mai ales în ceea ce priveşte colectarea selectivă şi reciclarea. A fi cetăţean european înseamnă şi asumarea unei atitudini responsabile faţă de mediu. Iar educaţia ecologică începe încă de pe băncile şcolii”, a afirmat ministrul Rovana Plumb în deschiderea evenimentului.
Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului şi Garda Națională de Mediu. În acest sens, ministrul Mediului a reafirmat modalitatea de colaborare în vederea derulării acestor campanii: „Am încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei în vederea introducerii în scoli a unor noi discipline care să ofere informaţii despre protecţia mediului înconjurător şi, totodată, să ajute conştientizarea importanţei factorului de mediu. Speram ca un număr cat mai mare de scoli să se alăture Campaniei „Baterel şi Lumea NON-E” .
Ediţia 2011-2012 a campaniei « Baterel şi Lumea Non-E » a avut ca rezultate concrete implicarea a peste 231 de şcoli şi licee din 17 județe și Municipiul București și colectarea a aproximativ 11 tone de deşeuri de echipamente electrice şi baterii.
„Prin derularea acestei campanii ne-am propus să realizăm conştientizarea şi educarea ecologică a populaţiei prin intermediul copiilor din clasele I – XII, care sunt poate cele mai influente persoane în determinarea unui comportament eco-responsabil în rândul părinţilor, bunicilor sau rudelor apropiate. Rezultatele obţinute la prima ediție, ne-au demonstrat disponibilitatea copiilor de a absorbi și pune în aplicare principiile colectării selective”, a afirmat Elena Gaspar – Ion, consilier Asociaţia Environ.
Noutatea pe care o aduce această ediție o reprezintă suportul de curs destinat cadrelor didactice în scopul de a susține orele de educație ecologică cu informații și aplicații practice în ceea ce privește însușirea principiilor de bază ale colectării selective. Suportul de curs va fi distribuit către profesorii coordonatori din unitățile de învățământ care se înscriu în campanie, dar va putea fi descărcat și de pe site-ul campaniei www.baterel.ro.
Campania este concepută ca o competiţie pentru fiecare palier de vârstă, respectiv pentru ciclul primar, gimnazial şi liceal. Competiţia se va axa pe trei direcţii convergente: un concurs de eseuri/desene între elevii din aceeaşi categorie de vârstă, un concurs de proiecte de colectare selectivă şi implementare a acestora la nivelul şcolii sau al comunităţii, respectiv un concurs de colectare de deşeuri de electronice şi baterii uzate, derulat între şcolile participante. Finalul campaniei, care va avea loc în luna iunie, va fi marcat printr-o gală de premiere a celor mai bune eseuri şi proiecte de colectare selectivă înscrise în competiţie.
„Colectarea selectivă a deşeurilor electrice, electronice, electrocasnice şi reciclarea reprezintă unul dintre domeniile foarte importante la nivel naţional şi european, ambele contribuind atât la reducerea poluării cât şi la crearea de locuri de muncă, putând astfel valorifica toate resursele de care dispunem. Dorim alături de asociaţii nonguvernamentale şi profesionale să elaborăm programe prin care să creştem interesul pentru astfel de colectări şi reciclări”, a subliniat în încheiere, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.
Campania este susținută de Sistemul Național de Reciclare al Bateriilor (SNRB), Romprest SA, Remat Holding și Primăria Sectorului 1 al Municipiului București.