În conformitate cu art. 32 din Constituția României, accesul la educație este garantat tuturor cetățenilor, indiferent de veniturile pe care le au. În același timp, art. 28 din Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Drepturilor Copilului, pe care statul român a ratificat-o încă din anul 1990, prevede dreptul copilului la educație pe baza egalității de șanse, principiu care este reluat și în Legea educației naționale nr/ 1/2011, la art. 3, împreună cu principiul echității.
Pornind de la ideea exprimată de Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, aflată în opoziție vădită cu principiile Constituției României, s-ar ajunge ca educația de calitate să fie accesibilă doar pentru familiile care își permit financiar plata acestui serviciu. Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești şi Consiliul Tineretului din România spun că educația de calitate trebuie să rămână un drept fundamental și gratuit al fiecărui cetățean, indiferent de categoria socială din care face parte.
Chiar și într-un sistem de învățământ gratuit garantat de lege (și aproape gratuit, în realitate), rata de părăsire timpurie a școlii este de peste 18%, în creștere, mai bine de 50% dintre elevii născuți într-un an nu dețin cel puțin o diplomă de Bacalaureat, 42% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeți funcțional și 51% sunt expuși riscului de sărăcie. Conform studiilor UNICEF, prin faptul nu alocă anual 6% din Produsul Intern Brut pentru educație, statul român va pierde până în 2025 între 12 și 17 miliarde de euro (10% din PIB-ul actual). O aplicare a viziunii Ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională ar crește atât rata de părăsire timpurie a școlii și abandonul școlar, cât și disparitățile socio-economice, toate acestea afectând România din punct de vedere economic și social.
Elevii şi studenţii onsideră o astfel de poziție exprimată de un membru al Guvernului României ca fiind un atac direct la adresa drepturilor fundamentale și asupra egalității de șanse, inadmisibil pentru acest nivel.
„O persoană care susține în mod indirect, dar implicit, implementarea unui sistem discriminatoriu pe bază de venituri nu poate fi ministru în guvernul unei țări membre a Uniunii Europene în secolul al XXI-lea, astfel că îi solicităm prim-ministrului Dacian Julien Cioloș să îl remanieze de urgență pe ministrul Marcel Bostan”, se arata intr-un comunicat remis de ANOSR.
„O astfel de declarație venită din partea unui membru al Guvernului României este extrem de periculoasă pentru sistemul de învățământ românesc. Scuzele tardive nu ajută. E clar că acesta este modul de gândire și viziunea unui individ care ocupă o poziție de ministru. Așadar, e obligatoriu ca el să părăsească de urgență această funcție, pentru a ne asigura nu se mai dezvoltă și alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului. România are oricum un sistem de educație extrem de inechitabil. Guvernul României ar trebui să se preocupe serios pentru a găsi mecanisme care să reducă decalajele dintre categoriile sociale și prin care să sporească accesul la educație, nu să se gândească la mecanisme prin care să îngrădească și mai mult acest drept”, a declarat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.