Liceenii au propus realizarea a trei trasee pentru ciclism montan si cicloturism in judetul Neamt, unde au identificat pe lista obiectivelor de patrimoniu national peste 550 de monumente, manastiri, cetati si situri arheologice care ar putea atrage iubitori de natura si de miscare. Pentru fiecare traseu, tinerii au propus si pregatirea unor ghizi, care sa ofere informatii despre trasee, flora si fauna din zona, precum si despre cultura si traditiile nemtene.
„Am invatat din aceasta experienta sa nu iti fie teama sa te exprimi si sa nu renunti daca doresti sa obtii ceea ce vrei. Am invatat cat de mult trebuie sa lucrezi pentru a fi satisfacut de rezultate si sa castigi. Sunt fericita ca am avut sansa formidabila de a participa la o astfel de competitie in care am invatat lucruri minunate, care sigur ma vor ajuta in viitor”, a spus Georgia Gherghiciuc, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National de Informatica, Piatra Neamt si membra in echipa castigatoare, coordonata de Prof. Dorina Mormocea.
Impreuna cu alti elevi de la Colegiul Alexandru cel Bun (Gura Humorului), Liceul Constantin Brancoveanu (Horezu) si Liceul Teoretic Mircea Eliade (Intorsura Buzaului), echipa de la Colegiul de Informatica Piatra- Neamt va reprezenta Romania la un eveniment educational similar, ce va avea loc in Norvegia in luna octombrie a acestui an. La eveniment vor participa 30 de elevi romani si norvegieni, care vor lucra in echipe mixte pentru a rezolva o tema de dezvoltare durabila.
Competitia face parte din proiectul Greenovation Challenge, un proiect bilateral de educatie ecologica romano-norvegian, derulat in parteneriat cu Asociatia Romontana si cu organizatia Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF), ce implica, in perioada 2014-2016, peste 900 de elevi si 40 de profesori de liceu din zone montane.
Citeşte şi: Sistemul medical în 2040. Nanoboţi, consultaţii prin aplicaţii mobile sau brăţări pentru diagnostic rapid
Cele 20 de echipe selectate in faza nationala a competitiei au propus solutii la principalele probleme de mediu cu care se confrunta comunitatile din zone montane, precum consumul nesustenabil al resurselor, exodul populatiei, lipsa locurilor de munca, corelata cu activitati daunatoare mediului.
Liceenii au propus proiecte de dezvoltare sustenabila, au creat campanii de comunicare si au mobilizat membrii comunitatii pentru a convinge autoritatile locale prin evenimente, petitii si scrisori deschise sa sprijine sau sa puna in aplicare ideile lor. In plus, ei au organizat activitati de educatie ecologica in cadrul Saptamanii Altfel, initiind plantari de puieti si actiuni de ecologizare in localitatile lor.
In primul an de proiect, peste 500 de elevi din 14 localitati din zone montane din Romania au parcurs activitati de educatie ecologica la clasa cu ajutorul materialelor educationale gratuite si au participat la webinarii in care au obtinut informatii despre competitie si despre conceptul de dezvoltare durabila. Tinerii au inteles importanta utilizarii inteligente a resurselor in armonie cu mediul inconjurator si au aflat cum se pot implica in comunitate pentru rezolvarea problemelor de mediu si cum pot dobandi cunostinte si abilitati pentru o viitoare cariera intr-un domeniu in crestere – protejarea mediului si resurselor.
Proiectul „Greenovation Challenge, dezvoltarea competentelor tinerilor pentru inovare in dezvoltarea durabila” este finantat prin granturile SEE (Spatiul Economic European) 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.