În opinia ministrului Remus Pricopie, analizând rezultatele ultimelor trei sesiuni de Bacalaureat, s-a constatat că procentul de promovabilitate în sesiunea de vară a crescut, iar sesiunea de toamnă se menţine în aceeaşi parametri, scrie cugetliber.ro. La o analiză detaliată, s-a descoperit că aproape 70% din cei care au terminat liceul în 2014 au promovat şi doar 30% din cei care provin din serii anterioare mai reuşesc să promoveze.
Citeşte şi MAI MULŢI BANI pentru profesori. ANUNŢUL ministrului Educaţiei, Remus Pricopie
„Ceea ce înseamnă că elevul care nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în anul în care a terminat liceul are şanse mult mai mici pe viitor. Doar unul din cinci candidaţi care nu a luat examenul în vară a mai reuşit să-l promoveze peste o lună jumătate. Vom merge mai departe cu proiectul finanţat din fonduri structurale de pregătire instituţionalizată. Pe de o parte, avem nevoie de o mai bună pregătire în timpul anului şcolar, în timpul liceului, iar pe lângă activităţile de la clasă, să existe meditaţii instituţionalizate. În acest moment, tragem linie să vedem câţi ar fi interesaţi să revină pentru a da Bacalaureatul într-o altă sesiune, după care vom decide dacă este cazul să o introducem. Metodologia de organizare a viitorului bacalaureat a fost făcută publică şi ea nu prevede această sesiune specială. Eu sper că, gradual, vom avea rezultate mai bune”.
Citeşte şi ANUNT IMPORTANT al ministrului Educaţiei privind anul şcolar 2014 – 2015
„Părinţii vor fi, în final, mulţumiţi”
Întrebat ce se va întâmpla cu decontarea navetei cadrelor didactice în anul şcolar viitor, ministrul Pricopie a dat vina pe Legea nr. 1 a educaţiei naţionale, afirmând că este destul de neclară în ceea ce priveşte această decontare: „Nu este o normă clară privind obliga-tivitatea autorităţilor locale de a face această decontare. Şi în al doilea rând, nu se precizează sursa de decontare, iar de aici apar problemele. Lucrăm şi la acest subiect, în dialog cu sindicatele, pentru a identifica sursa de finanţare într-un mod foarte clar, iar procedurile să fie respectate de toată lumea”.
Cât despre materiile noi la învăţământul primar, pe care le contestă părinţii cu atâta vehemenţă, ministrul a afirmat că nu trebuie să sperie pe nimeni: „Pentru un elev de clasa a II-a, fracţiile vor fi exemplificate cu un tort care este tăiat în 10, să spunem, şi se împarte la copii. Astfel se introduc elemente de fracţii, şi nu formule pe tablă, de sus până jos. Când vorbim de fizică, sunt de fapt elemente de fizică. Aşa cum am introdus un curs care se numeşte «De-a arhitectura», pentru clasele a III-a şi a IV-a, prilej cu care copiii vor merge în parc, se vor uita în jurul lor şi vor începe să combine desenul cu ideea de construcţie, de clădire. Este normal să introduci elemente de istorie, de fizică, de chimie. Eu sunt convins că atunci când vor vedea, de fapt, ceea ce vor învăţa copiii lor, părinţii vor fi mulţumiţi”.
Vestea interesantă a fost lăsată în final, atunci când ministrul Remus Pricopie a anunţat că elevii din clasele I şi a II-a vor avea manuale digitale la 15 septembrie, în timp ce restul elevilor vor învăţa tot după vechile manuale. Motivul invocat a fost acela că procedurile legale obligă Ministerul Educaţiei să aşteptăm decizia Consiliului Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor.
„Eu cred că ne apropiem de momentul la care CNSC va da verdictul. De fapt, ştiţi bine că sunt mai multe solicitări la CNSC din partea unor editori, una a fost deja respinsă, mai sunt 17 dacă nu mă înşel, care au fost conexate. Eu cred că vom merge în direcţia bună şi că vom avea manuale pe 15 septembrie, evident în format digital. Dacă decizia este pozitivă, atunci manualele vor putea fi încărcate pe internet imediat ce se semnează contractele”, a mai declarat acelaşi ministru.
Aşadar, clasicele manuale vor fi însoţite de CD conţinând diverse activităţi.