An şcolar 2014-2015: Schimbare radicală pentru elevii din clasele mici

Prezent vineri, 5 septembrie, la Universitatea Maritimă din Constanţa, pentru a participa la o nouă ediţie a programului ACADEMICA BNR, desfăşurat de patru ani consecutiv la Constanţa, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a răspuns întrebărilor legate de învăţământul românesc, în principal despre rezultatele Bacalaureatului 2014, dar şi despre problemele începutului de nou an şcolar.
Iulian Tudor
08 sept. 2014, 07:46
An şcolar 2014-2015: Schimbare radicală pentru elevii din clasele mici

În opinia ministrului Remus Pricopie, analizând rezultatele ultimelor trei sesiuni de Bacalaureat, s-a constatat că procentul de promovabilitate în sesiunea de vară a crescut, iar sesiunea de toamnă se menţine în aceeaşi parametri, scrie cugetliber.ro. La o analiză detaliată, s-a descoperit că aproape 70% din cei care au terminat liceul în 2014 au promovat şi doar 30% din cei care provin din serii anterioare mai reuşesc să promoveze.

Citeşte şi MAI MULŢI BANI pentru profesori. ANUNŢUL ministrului Educaţiei, Remus Pricopie

„Ceea ce înseamnă că elevul care nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în anul în care a terminat liceul are şanse mult mai mici pe viitor. Doar unul din cinci candidaţi care nu a luat examenul în vară a mai reuşit să-l promoveze peste o lună jumătate. Vom merge mai departe cu proiectul finanţat din fonduri structurale de pregătire instituţionalizată. Pe de o parte, avem nevoie de o mai bună pregătire în timpul anului şcolar, în timpul liceului, iar pe lângă activităţile de la clasă, să existe meditaţii instituţionalizate. În acest moment, tragem linie să vedem câţi ar fi interesaţi să revină pentru a da Bacalaureatul într-o altă sesiune, după care vom decide dacă este cazul să o introducem. Metodologia de organizare a viitorului bacalaureat a fost făcută publică şi ea nu prevede această sesiune specială. Eu sper că, gradual, vom avea rezultate mai bune”.

Citeşte şi ANUNT IMPORTANT al ministrului Educaţiei privind anul şcolar 2014 – 2015

„Părinţii vor fi, în final, mulţumiţi”

Întrebat ce se va întâmpla cu decontarea navetei cadrelor didactice în anul şcolar viitor, ministrul Pricopie a dat vina pe Legea nr. 1 a educaţiei naţionale, afirmând că este destul de neclară în ceea ce priveşte această decontare: „Nu este o normă clară privind obliga-tivitatea autorităţilor locale de a face această decontare. Şi în al doilea rând, nu se precizează sursa de decontare, iar de aici apar problemele. Lucrăm şi la acest subiect, în dialog cu sindicatele, pentru a identifica sursa de finanţare într-un mod foarte clar, iar procedurile să fie respectate de toată lumea”.

Cât despre materiile noi la învăţământul primar, pe care le contestă părinţii cu atâta vehemenţă, ministrul a afirmat că nu trebuie să sperie pe nimeni: „Pentru un elev de clasa a II-a, fracţiile vor fi exemplificate cu un tort care este tăiat în 10, să spunem, şi se împarte la copii. Astfel se introduc elemente de fracţii, şi nu formule pe tablă, de sus până jos. Când vorbim de fizică, sunt de fapt elemente de fizică. Aşa cum am introdus un curs care se numeşte «De-a arhitectura», pentru clasele a III-a şi a IV-a, prilej cu care copiii vor merge în parc, se vor uita în jurul lor şi vor începe să combine desenul cu ideea de construcţie, de clădire. Este normal să introduci elemente de istorie, de fizică, de chimie. Eu sunt convins că atunci când vor vedea, de fapt, ceea ce vor învăţa copiii lor, părinţii vor fi mulţumiţi”.

Vestea interesantă a fost lăsată în final, atunci când ministrul Remus Pricopie a anunţat că elevii din clasele I şi a II-a vor avea manuale digitale la 15 septembrie, în timp ce restul elevilor vor învăţa tot după vechile manuale. Motivul invocat a fost acela că procedurile legale obligă Ministerul Educaţiei să aşteptăm decizia Consiliului Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

„Eu cred că ne apropiem de momentul la care CNSC va da verdictul. De fapt, ştiţi bine că sunt mai multe solicitări la CNSC din partea unor editori, una a fost deja respinsă, mai sunt 17 dacă nu mă înşel, care au fost conexate. Eu cred că vom merge în direcţia bună şi că vom avea manuale pe 15 septembrie, evident în format digital. Dacă decizia este pozitivă, atunci manualele vor putea fi încărcate pe internet imediat ce se semnează contractele”, a mai declarat acelaşi ministru.

Aşadar, clasicele manuale vor fi însoţite de CD conţinând diverse activităţi.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București