Elevii vor face lecții de Educație rutieră în școli, de anul viitor. Ministrul Educației, Ligia Deca: ”Sunt adaptate vârstei copiilor care primesc informațiile respective”

România se află în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu morți și răniți grav. În multe cazuri vinovați de tragedii sunt și pietonii și tocmai de aceea Ministerul Educației a lansat câteva ghiduri pe baza cărora să se facă instruire rutieră în școli.
Alina Costache
21 mai 2024, 08:19
Elevii vor face lecții de Educație rutieră în școli, de anul viitor. Ministrul Educației, Ligia Deca: ”Sunt adaptate vârstei copiilor care primesc informațiile respective”

Peste 1.500 de copii au murit anul trecut în accidente produse pe șosele din România, iar 3.500 au fost grav răniță. Vinovați sunt adesea și pietonii care traversează prin locuri nepermise. În astfel de condiții au murit 263 de copii. De anul viitor, copiii vor primi în școli lecții de Educație rutieră, bazate pe ghidurile lansate de Ministerul Educației.

Citește și: Cod rutier 2024. Noi reguli de semnalizare rutieră, promulgate de preşedintele Iohannis. Armonizarea legislației din România cu cea europeană

”Indiferent de calitatea noastră de pieton, pasager sau conducător de vehicul, toți avem datoria de a cunoaște regulile de circulație și de a respecta ceilalți participanți la trafic. În aceste condiții, este firesc să ne asigurăm că tinerii și copiii din societatea noastră beneficiază de sprijinul necesar pentru a deveni pietoni, pasageri sau conducători responsabili, care cunosc și respectă regulile de circulație.
Pentru a-i ajuta să dobândească aceste cunoștințe esențiale, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, Romania vă pun la dispoziție următoarele ghiduri de educație rutieră:
Ghid de educație rutieră pentru învățământul primar
Ghid de educație rutieră pentru învățământul gimnazial
Ghid de educație rutieră pentru învățământul liceal”, a anunțat Ministerul Educației.

Citește și: Când poate un copil să călătorească pe scaunul din dreapta față al mașinii. Legislația explicată de Poliția Rutieră

”Sunt ghiduri care vizează, de asemenea, conduita preventivă. Ele practic sunt adaptate vârstei copiilor care primesc informațiile respective”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.

”Educația, care trebuie să înceapă de la vârste cât de mici, din grădiniță, dacă se poate. Autoritățile, care trebuie să fie prezente și să aplice legea. Și evident infrastructura, care în țara noastră nu e nici prietenoasă, nici inteligentă”, este de părere și Silviu Toma, specialist în conducere defensivă.

E în dezbatere acum și un proiect care ar permite obținerea de permis de conducere pentru categoria B, înainte de vârsta majoratului.

Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de Apărare și Ordine Publică: Foarte mulți colegi au spus că nu susțin o astfel de inițiativă legislativă, pentru că cel din dreapta nu are posibilitatea să-l ajute pe tânăr să preîntâmpine un eventual accident. E adevărat că există o discuție la nivel european, dar cred că în actualele condiții poate că mai e nevoie să așteptăm.

Indisciplina șoferilor e doar una dintre cauzele tragediilor de pe șoselele României.

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere: Nu putem vorbi de un indice de retroreflexie, deci de vizibilitate a marcajului, în condiții scăzute de vizibilitate, un indice optim, vorbim de o denivelare a covorului asfaltic.

PIB-ul României pierde anual între 1,5 și 2% din cauza tragediilor rutiere. Costul operațiunilor de salvare și al spitalizării răniților se adaugă astfel fatidicului număr al vieților curmate.

 

Spynews
Bacalaureat 2024. Subiectele la proba la alegere a profilului. Ce exerciții au avut de rezolvat candidații
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Se suspendă automat permisul 30 zile. ORICINE poate reclama șoferii
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vești proaste pentru șoferi! Sunt anunțate noi scumpiri!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Star Matinal. Bianca Drăgușanu, probleme la întoarcerea din vacanță! Prin ce experiență a fost nevoită să treacă vedeta: „A fost o peripeție” / VIDEO
Spynews
Cine este Mahmut Orhan. Povestea celebrului DJ turc
Evz.ro
Situație incredibilă. O tânără și-a dat părinții în judecată. Vaccinul, banii și „traumele”
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest fenomen și cum îl resimt turiștii
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Doi morți în Zaporojie în urma bombardamentelor rusești
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al României! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?