Sorin Cîmpeanu a vorbit despre condiţiile în care elevii vor intra în carantină şi cum vor acţiona profesorii pentru a identifica posibilele simptome de COVID-19.
„Mai mult de două treimi din şcolile din România nu beneficiază de asistenţă medicală. Evaluarea se face printr-un simplu tiraj. Mai întâi evaluarea se poate face de către părinţi care pot observa simptomele specifice .
Mai întâi se face de către cadrele didactice (…) Al treilea triaj se face de cabinetele de medicină şcolară dacă există sau de către DSP”, a declarat ministrul Educaţiei, la Digi24.
Citeşte şi: Şcolile din Bucureşti care vor face cursuri online în continuare. Anunţul prefectului Traian Berbeceanu
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că Ministerul Educaţiei va face o ” explicaţie detaliată a ordinului de ministru pentru a fi la îndemâna oricărui cadru didactic pentru ce poate sau nu să facă”.
„Înţeleg că vor fi părinţi care nu vor accepta acest lucru. E o chestiune pe care nu o înţeleg. Vor exista cazuri în care un copil nu va putea intra în colectivitate timp de 14 zile.
În cazul în care este depistat pozitiv, trebuie carantinat după regulile Ministerului Sănătăţii”, a explicat Cîmpeanu.
„Acolo unde nu sunt cabinete medicale, va fi înştiinţat DSP. Izolarea este temporară până când vine părinţele pentru a-şi exprima acordul pentru testare. Izolare este temporară”, a spus ministrul Educaţiei.
Vlad Voiculescu a susţinut vineri o conferinţă de presă comună cu Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru a explica felul în care luni se vor deschide şcolile, în trei scenarii posibile, în funcţie de rata de infectare din fiecare localitate.
„E o zi importantă, pentru ca anunțăm redeschiderea scolilor si masurile necesare pentru siguranta copiilor si cadrelor didactice. Sunt cateva reguli simple, care vor fi publicate si intr-un ghid. Reguli simple pentru parinti: evaluarea si pastrarea acasa daca are orice simptome de Covid, este necesar ca parintii sa-si prezinte acordul pentru testare, printr-un formular tip. Vor exista teste antigen, o parte au fost distribuite, altele urmeaza in perioada imediat urmatoare. Subliniez, nu este necesara adeverinta de la medicul de familie pentru inceperea scolii. Daca exista copii cu probleme cronice si au adeverinta mai veche, e buna si acum. Pentru parinti, un ultim mesaj: prioritatea noastra a fost sa nu aducem parintii si copii in fata unui risc suplimentar. Copiii trebuie sa mearga la scoala, dar in siguranta, iar siguranta o putem obtine doar prin colaborare, cu profesorrii, cu cadrul medical scolar, cu medicul de familie”, a spus Vlad Voiculescu.