Dreptul la educaţie pentru copiii cu dizabilităţi, ore de educaţie sexuală în programa şcolară, soluţii pentru probleme precum subfinanţarea unităţilor de învăţământ, marginalizarea tinerilor de etnie romă în şcoală, impactul divorţului şi al mediului familial asupra dezvoltării adolescentului, discriminare în școală pe criterii fizice, etnice, religioase sau materiale, lipsa de creativitate în rândul tinerilor ca efect al sistemului de învăţământ românesc sau obligativitatea unor materii de care elevii nu sunt interesaţi sunt doar câteva dintre temele abordate.
Opiniile au fost exprimate într-un mod original, elevii realizând produse creative diverse: filmulețe, eseuri, fotografii, desene care pot fi vizualizate pe site-ul competiției. Concursul „Şi pe noi nu ne întrebați?” este organizat de Asociația Romano ButiQ, în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică.
„Prin acest proiect dorim să vedem cum percep elevii diferenţele din şcoală şi societate şi care sunt soluţiile propuse de aceştia, mai ales atunci când diferenţele nasc controverse şi probleme. Ne bucură foarte mult faptul că am reuşit să stimulăm participarea şi solidaritatea civică a elevilor şi să strângem în jurul acestei inițiative peste 200 de elevi care au arătat că le pasă de ceea ce se întâmplă în jurul lor și care sunt dispuși să spună „da” diversităţii. Spaţiul de exprimare a fost concursul „Şi pe noi nu ne întrebaţi?” unde, vorbind despre prejudecăți, participanții au încercat, la rândul lor, să combată o prejudecată, aceea prin care tinerii sunt percepuţi drept factori pasivi, lipsiţi de opinii relevante, atunci când vine vorba de soarta lor”, a declarat Andreea Pătru, manager de proiect.
Timp de o lună, ideile înscrise în concurs vor putea fi votate online pe site-ul proiectului. La sfârşitul paginii de profil a fiecărei echipe se află butonul „like” prin intermediul căruia ideile pot fi votate de utilizatorii rețelei sociale Facebook. Voturile exprimate online reprezintă 50% din punctajul final al fiecărei echipe, 50% urmând să reprezinte votul juriului.
Premiile puse în joc sunt două camere video și zece locuri pe scena unei conferințe naționale, unde câștigătorii au șansa să-și spună punctul de vedere în fața factorilor de decizie și a actorilor relevanți din domeniul educației.
Membrii echipelor câştigătoare vor construi împreună o Cartă Albă care să reprezinte generaţia actuală, iar mandatarii acestora vor fi invitați să participe la o conferință națională programată să aibă loc în toamna acestui an, alături de reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, cadre didactice, reprezentanți ai societății civile şi oameni de afaceri.
Proiectul „Și pe noi nu ne întrebați?” este implementat de Asociația Romano ButiQ și CeRe, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank și administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul este susținut de Ministerul Educației Naționale și Școala de Valori.