Eliberare paşaport 2024. Paşaportul simplu temporar, doar în situaţii de urgenţă

Sunt reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora.
Filip Stan
18 mart. 2024, 19:39
Eliberare paşaport 2024. Paşaportul simplu temporar, doar în situaţii de urgenţă

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege al Guvernului de modificare a Legii 248/2005 prin care paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

Actul normativ reglementează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.

Prin proiectul de lege se reglementează ca eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice pentru minori să se efectueze numai dacă în cuprinsul hotărârii judecătoreşti sau al ordonanţei preşedinţiale de suplinire a acordului unuia dintre părinţi, instanţa a stabilit, în mod expres, acest aspect.

Totodată, sunt reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora.

Actul mai prevede anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română, în situaţia în care acestea nu au respectat obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetăţeniei.â

Direcţia Generală de Paşapoarte este autoritatea care ţine evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii! Cum poți obține documentul în doar trei zile

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii! Copii care nu au împlinit vârsta de 14 ani și nu au încă un buletin de identitate nu pot trece granița țării, nici măcar în interiorul Uniunii Europene, fără pașaport.

Citește și Cât costă un pașaport în 2023, în funcție de tipul acestuia. Unde și cum puteți plăti taxele aferente

Față de anii precedenți, în zilele noaste procedura de obținere a unui pașaport pentru copii este destul de simplă și asta datorită faptului că există programările online care ne ajută să evităm cozile interminabile.

În prezent, există două tipuri de pașaport atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar diferența constă în termenul de eliberare și cel valabilitate.

Ei bine, este vorba despre pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic pentru care și taxele care trebuie achitate sunt diferite.

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de doar 12 luni de zile, indiferent de vârsta minorului. Cât despre eliberarea documentului, acesta poate fi obținut în câteva ore sau chiar și în 3 zile lucrătoare. Dacă minorii nu au împlinit încă vârsta de 12 ani, eliberarea acestui tip de pașaport se poate face și fără prezența lor. Mai mult, în această situație, părinții sau tutorele legal al copilului vor prezenta două fotografii de tip buletin ale acestuia.

Spre deosebire de pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic are o valabilitate de cinci ani, în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Însă, pentru copiii care nu au împlinit 12 ani, documentul are o valabilitate de 3 ani, iar termenul de eliberare a unui astfel de document de călătorie este de 15 zile.

Pentru eliberarea pașaportului minorilor care au împlinit deja vârsta de 14 ani, actele necesare sunt următoarele:

  • cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate (original);
  • certificatul de naștere al minorului (original);
  • declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinți/un singur părinte/părintele
  • supraviețuitor/reprezentantul legal (original sau duplicat de pe actul original).
  • dovada achitării taxelor pentru aferente eliberării pașaportului, completate pe numele minorului (original);
  • pașaportul anterior al minorului (dacă există).

Minorii cu vârsta de peste 14 ani, vor depune personal documentele pentru eliberarea pașaportului. Totodată, declarațiile cu privire la acordul de eliberare a pașaportului se formulează în prezența funcționarului care primește cererea. În acest caz, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate le părinților, al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal (în original).

Dacă minorul nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, documentele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt următoarele:

  • certificatul de naștere al minorului (original);
  • actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (original);
  • dovada achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului, completate pe numele minorului (original);
  • pașaportul anterior al copilului (dacă acesta există);
  • în cazul în care cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Citește și Cum îţi poţi modifica numele şi prenumele în buletin. Noi reguli privind numele pe care părinţii le pot da copiilor lor

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte