Eliberare paşaport 2024. Paşaportul simplu temporar, doar în situaţii de urgenţă

Sunt reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora.
Filip Stan
18 mart. 2024, 19:39
Eliberare paşaport 2024. Paşaportul simplu temporar, doar în situaţii de urgenţă

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege al Guvernului de modificare a Legii 248/2005 prin care paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

Actul normativ reglementează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.

Prin proiectul de lege se reglementează ca eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice pentru minori să se efectueze numai dacă în cuprinsul hotărârii judecătoreşti sau al ordonanţei preşedinţiale de suplinire a acordului unuia dintre părinţi, instanţa a stabilit, în mod expres, acest aspect.

Totodată, sunt reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora.

Actul mai prevede anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română, în situaţia în care acestea nu au respectat obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetăţeniei.â

Direcţia Generală de Paşapoarte este autoritatea care ţine evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii! Cum poți obține documentul în doar trei zile

Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii! Copii care nu au împlinit vârsta de 14 ani și nu au încă un buletin de identitate nu pot trece granița țării, nici măcar în interiorul Uniunii Europene, fără pașaport.

Citește și Cât costă un pașaport în 2023, în funcție de tipul acestuia. Unde și cum puteți plăti taxele aferente

Față de anii precedenți, în zilele noaste procedura de obținere a unui pașaport pentru copii este destul de simplă și asta datorită faptului că există programările online care ne ajută să evităm cozile interminabile.

În prezent, există două tipuri de pașaport atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar diferența constă în termenul de eliberare și cel valabilitate.

Ei bine, este vorba despre pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic pentru care și taxele care trebuie achitate sunt diferite.

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de doar 12 luni de zile, indiferent de vârsta minorului. Cât despre eliberarea documentului, acesta poate fi obținut în câteva ore sau chiar și în 3 zile lucrătoare. Dacă minorii nu au împlinit încă vârsta de 12 ani, eliberarea acestui tip de pașaport se poate face și fără prezența lor. Mai mult, în această situație, părinții sau tutorele legal al copilului vor prezenta două fotografii de tip buletin ale acestuia.

Spre deosebire de pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic are o valabilitate de cinci ani, în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Însă, pentru copiii care nu au împlinit 12 ani, documentul are o valabilitate de 3 ani, iar termenul de eliberare a unui astfel de document de călătorie este de 15 zile.

Pentru eliberarea pașaportului minorilor care au împlinit deja vârsta de 14 ani, actele necesare sunt următoarele:

  • cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate (original);
  • certificatul de naștere al minorului (original);
  • declarații privind acordul de eliberare a pașaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinți/un singur părinte/părintele
  • supraviețuitor/reprezentantul legal (original sau duplicat de pe actul original).
  • dovada achitării taxelor pentru aferente eliberării pașaportului, completate pe numele minorului (original);
  • pașaportul anterior al minorului (dacă există).

Minorii cu vârsta de peste 14 ani, vor depune personal documentele pentru eliberarea pașaportului. Totodată, declarațiile cu privire la acordul de eliberare a pașaportului se formulează în prezența funcționarului care primește cererea. În acest caz, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate le părinților, al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal (în original).

Dacă minorul nu a împlinit încă vârsta de 14 ani, documentele necesare pentru eliberarea pașaportului sunt următoarele:

  • certificatul de naștere al minorului (original);
  • actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (original);
  • dovada achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului, completate pe numele minorului (original);
  • pașaportul anterior al copilului (dacă acesta există);
  • în cazul în care cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Citește și Cum îţi poţi modifica numele şi prenumele în buletin. Noi reguli privind numele pe care părinţii le pot da copiilor lor

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Se construiește o nouă magistrală de metrou în București. Va avea 13 stații și un depou suprateran
Capital.ro
Moscova, la picioarele lui Călin Georgescu. Decizia șefului serviciilor de informații ruse
Playtech.ro
Oraşul din România care nu se mai opreşte din dezvoltare. A luat un avânt serios în....
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Moscova înoată în fecale. Locuitorii cer disperați ajutorul șefului de la Kremlin: „Dragă Vladimir Vladimirovici, toate speranțele noastre sunt în tine!”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Marele regizor măcinat de boală. Maladia e fără leac
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Ajutorul de deces crește în 2025! Cât vor ajunge să primească românii asigurați
Cancan.ro
Soacra Dalidei din ”Las Fierbinți”, condamnată la închisoare! Sentință definitivă + ce infracțiune a comis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Udrea și Băsescu au înlemnit. Anunțul care îi îngroapă definitiv. Totul s-a terminat acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Daniel David explică importanța predării eficiente pentru reducerea analfabetismului funcțional
MediaFlux
România cere SOCOTEALĂ RUSIEI! Omul lui PUTIN, convocat de URGENȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?