Gheorghiţă Zice a fost primul salvator care a ajuns la epava elicopterului prăbuşit luni în lacul Siutghiol. La scurt timp a fost urmat de echipajul de la ISU, care, deşi avea barcă cu motor, a folosit tot vâslele, deoarece motorul nu putea fi pus în funcţiune.
Citeşte şi Elicopter SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol. Care sunt CAUZELE posibile ale tragediei aviatice VIDEO
„Eu am aflat de la patronul meu de accident, ni s-a spus ca s-a prabusit un elicopter in zona Butoaielor. Eu cunosc zona, lucrez la Ovidiu de vreo 10 ani,. Facem zona turistica vara, deci cunosc lacul foarte bine. Am plecat foarte repede cu colegul cu care lucram la insula. Am ajuns primii acolo. Atunci venea si un echipaj de la ISU. Veneau la vasle. Cum am ajuns noi acolo, au aparut si ei dupa doua minute”, a povestit barcagiul.
Citeşte şi Raed Arafat, despre ACCIDENTUL AVIATIC de pe lacul Siutghiol: S-a intervenit cât de repede s-a putut
„Noi am mers la coada avionului, pe bucatile mari, ne-am uitat sa vedem daca sunt supravietuitori. Am saltat de coada avionului si am gasit-o pe fata aceea – nu stiu daca doctorita sau asistenta – impreuna cu domnii de la ISU. Nu mai traia, nu mai misca. Unul dintre pompieri spunea ca mai are semne vitale, i-a luat pulsul… Aveau motor pe barca, dar nu functiona. Dupa ce am scos fata i-am intrebat de ce nu merg cu motorul pornit si mi-au spus ca nu le porneste, ca nu au cheie, ceva de genul”, a mai spus salvatorul.
În cele din urmă, prima victimă scoasă din apă a fost transportată la mal cu barca unor pescari de la Ovidiu, care era motorizată: „Noi cu barca mea si cei de la ISU am ramas pe pozitie. Au venit niste baieti de la pescarie de la Ovidiu, am pus fata la ei, avand o barcuta care fuge mai repede, si am trimis-o la mal. Dupa aceea am inceput cautarile, dar am gasit doar resturi. Scafandrii au venit dupa aproximativ o ora, o ora si ceva”.
„Daca aveam o barca de viteza, cum le avem noi pe cele conservate la Cazinou la Mamaia, acelea cu care facem vara turism, tind să cred că îi puteam salva. Aici la insula am avut o singura barca. Noi am incercat sa dam o mana de ajutor, cei care coordoneaza aceste chestii trebuie sa aiba barci la indemana, barci verificate, pergatite la orice ora din zi si din noapte”, a mai spus bărbatul.
Elicopterul SMURD la bordul căruia se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, potrivit ROMATSA, luni, la ora 16.16, la aproximativ 500 de metri de mal. Prima persoană salvată din apa extrem de rece a fost medicul Laura Vizireanu, care a fost resuscitată şi apoi transportată la spital, unde a murit, însă, câteva ore mai târziu. În orele următoare au mai fost găsite trupurile asistentei Gabriela Harton şi pilotului Petre Cătuneanu, pentru care s-au mai încercat manevre de resuscitare, însă fără succes. În cursul nopţii a fost găsit şi scos din apă şi trupul neînsufleţit al copilotului Claudiu Crăcănel.
Parchetul General al României derulează cercetări specifice și pentru ucidere din culpă, IN REM, în cazul tragediei de pe lacul Siutghiol.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă primele acuzaţii în cazul accidentului de la Constanţa. În cauza constituită la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti privind accidentul aviatic produs în judeţul Constanţa constând în prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 alin. 1 şi 2 Cod penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 alin. 1 şi 3 Cod penal).