Responsabili din Ministerul pentru Imigraţie au indicat joi că 232 de români au depus solicitări de azil în Canada de la ridicarea obligativităţii vizelor, la 1 decembrie anul trecut. Comparativ, doar 120 de români au cerut azil în Canada în întregul an 2016.
Deşi s-a renunţat la obligativitatea vizelor şi în cazul bulgarilor, cererile de azil din partea cetăţenilor acestei ţări au rămas la nivel scăzut, au precizat responsabili în faţa comisiei pentru imigraţie din Camera Comunelor, notează site-ul de informaţii canadian La Presse.
Modificarea politicii canadiene privind imigraţia a fost asociată cu încheierea negocierilor pentru un acord de liber schimb între Canada şi Uniunea Europeană, anul trecut. Faptul că doar unii dintre cetăţenii Uniunii Europene aveau nevoie de viză pentru a intra în Canada reprezenta un factor perturbator major care ameninţa să devieze negocierile, potrivit Agerpres.
În ce-i priveşte pe români, Paul MacKinnon, responsabil pentru politici strategice în guvernul de la Ottawa, a subliniat că nu s-a stabilit dacă este vorba de o tendinţă care va persista sau doar de o legătură circumstanţială cu decizia de ridicare a vizelor.
Situaţia a fost considerată suficient de importantă pentru a organiza o întâlnire cu ambasadorul român în Canada, întâlnire care a avut loc acum două săptămâni şi jumătate. Potrivit lui Paul MacKinnon, cele două părţi au fost interesate să dea asigurări că programul poate continua. „Lucrează în foarte strânsă legătură cu noi”, a spus oficialul canadian.
Paul MacKinnon a mai spus că, dacă solicitările de azil vor atinge un anumit nivel pe o perioadă de 12 luni, există posibilitatea reluării obligativităţii vizelor, dar nu a dorit să precizeze nivelul avut în vedere.