În cazul în care se elimină plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, valoarea facturilor va crește semnificativ. Eliminarea plafonării este luată în calcul după scăderea prețurilor la gaze și energie electrică, înregistrată la nivel european.
Comisia Europeană a recomandat statelor membre, recent, să oprească această măsură de sprijin până la finele acestui an, în vederea echilibrării finanțelor publice și respectarea regulilor fiscale 2024.
Citește și Fondul Regiunii Nord-Est în Programul Casa Verde Fotovoltaice, epuizat în 5 minute
”Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie.
Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii.
Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ”futures”, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a explicat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Ministrul Finanțelor a dat de înțeles, însă, că în urma analizei se poate junge chiar la varianta în care sprijinul acordat celor care nu își pot achita facturile să fie unul important.
”Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață”, a declarat Câciu