Elixirul tinereţii vine de la mure. Fructul care ajută să rămânem tineri și care are multiple beneficii pentru sănătate

Studiile sugerează că substanțele din mure pot preveni formarea celulelor canceroase, în special în cazurile de cancer cervical, pulmonar și de sân.
Alina Costache
21 aug. 2024, 19:43
Elixirul tinereţii vine de la mure. Fructul care ajută să rămânem tineri și care are multiple beneficii pentru sănătate

O farfurie de mure nu reprezintă doar o gustare sănătoasă și delicioasă, ci și un adevărat elixir al tinereții. Aceste fructe de pădure se remarcă prin conținutul ridicat de antioxidanți și nutrienți esențiali, care le fac un aliat puternic pentru menținerea sănătății și vitalității.

Unul dintre compușii esențiali din mure, antocianinele, joacă un rol important în lupta împotriva ridurilor prin stimularea producției de elastină și colagen.

Consumul regulat de suc de mure nu doar că îmbunătățește elasticitatea pielii, ci acționează și ca un tratament natural împotriva semnelor de îmbătrânire.

Mircea Fechet: Un urs învăţat cu felia de pizza aruncată prin geamul maşinii nu va mai merge niciodată în viaţa lui în pădure să caute fragi sau mure

În Europa, sucul de mure este folosit de secole pentru tratarea infecțiilor bucale și oculare, iar triburile indigene îl foloseau pentru a susține o digestie sănătoasă.

Bogate în vitamina C
Murele, sursă bogată de vitamina C, cunoscută și ca „vitamina frumuseții”, joacă un rol crucial în menținerea unei pieli suple și tinere.

Vitamina C este esențială pentru producția de colagen, protejând pielea de efectele nocive ale razelor UVB și sprijinind regenerarea celulară.

Aliat în lupta împotriva cancerului
Pe lângă beneficiile pentru piele, murele sunt recunoscute ca un aliat puternic în prevenirea bolilor grave. Antioxidanții puternici, precum acidul elagic, combat radicalii liberi și toxinele care pot contribui la dezvoltarea cancerului.

Studiile sugerează că aceste substanțe pot preveni formarea celulelor canceroase, în special în cazurile de cancer cervical, pulmonar și de sân.

Murele sunt, de asemenea, apreciate pentru proprietățile lor antiinflamatorii și antibacteriene, datorită conținutului ridicat de substanțe fitochimice. Siropul de mure nu doar că revitalizează mușchii obosiți, dar accelerează și regenerarea țesuturilor deteriorate, oferind un sprijin important pentru sănătatea generală a organismului.

Fie că sunt consumate sub formă de suc, sirop sau proaspete, murele nu sunt doar o delicatesă, ci și un superaliment care contribuie la menținerea sănătății generale și a unei pielii tinere și strălucitoare.

Mure –  o adevărată oază de sănătate

Fructele murului sălbatic (Rubus Fructicosus) sunt deosebit de valoroase. Aceste delicioase fructe de pădure de culoare brumărie, cu gust dulce acrişor, sunt o adevărată oază de sănătate pentru organism.

Ca şi în cazul altor specii de Rubus, murele au o structură unică, care de fapt contribuie la valoarea lor nutritivă – acestea sunt un „fruct agregat”, compus din mai multe fructe mici numite drupe ce înconjoară miezul de culoare alb-verzuie, care se extinde la aproape toată partea de jos. Aceste drupe cu seminţe individuale, pieliţă şi pectină, contribuie cu fibrele lor dietetice la valoarea conţinutul nutriţional al murei, făcând-o să fie printre plantele cu cel mai mare conţinut de fibre.

Principalii constituenţi:

Fructele sunt bogate în substanţe nutritive esenţiale pentru o sănătate optimă, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre alimentare.

Bogate în fibre solubile şi insolubile, murele conţin printre altele şi Xilitol, un substitut de zahăr cu puţine calorii care datorită faptului că se absoarbe în interiorul intestinului mai lent decât glucoza, nu produce fluctuaţii rapide ale nivelului de zahăr din sânge.

Studiile ştiinţifice arată că compuşii antioxidanţi pot avea beneficii de sănătate împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamaţiilor, şi bolilor neurologice.

Fructele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina A, C, K, materii grase, săruri, flavonoizi poli-fenolici antioxidanţi, cum ar fi Luteina, Zeaxanthin, şi Beta-caroten . Acestea acţionează împotriva radicalilor liberi de oxigen-derivaţi.

Scurt istoric:

Încă din antichitate, murele au fost răspândite pe fiecare continent, cu excepţia Australiei şi Antarcticii.

Murele au fost folosite în Europa de peste 2000 de ani, fiind consumate ca şi fruct, în scopuri medicinale, sau ca ziduri vii de protecţie împotriva jefuitorilor.

Grecii au folosit murele ca remediu pentru gută, iar romanii au folosit ceai din frunze de mure pentru a trata diferite boli. Prin secolul al 16-lea, sucul de mure a fost utilizat pentru a trata infecţii ale ochilor şi gurii.

Proprietăţi:

Astringent, Nutritiv, Depurativ, Laxativ (când e consumat pe stomacul gol)

Indicaţii pentru consumul de mure:

Fructele, frunzele, cojile sau rădăcina murului se folosesc în medicina populară la tratarea diferitelor afecţiuni cum ar fi: diaree, afecţiuni pulmonare, meno-metroragii, angină, hemoroizi, cistite, unele tipuri de cancer, inflamaţii, antitromboza (inhibă coagularea sângelui ), diabet, declinul cognitiv legat de vârstă.

Datorită conţinutului ridicat de tanin, atât cojile de pe rădăcina cât şi frunzele sunt astringente şi tonice, fiind un remediu eficace în cazurile de dezinterie şi diaree.

Siropul de mure se foloseşte pentru tratarea diaree la copii mici.

Ceaiul din frunzele de mure, sau ceaiul de rădăcină de mure sunt excelente pentru tratarea diareei.Pentru prepararea infuziei de mure pentru diaree, se adaugă o linguriţă rasă de frunze sau rădăcina la o ceaşcă de apă fierbinte. Se ţine acoperit 5 minute, după care ceaiul se strecoară.

Sub formă de gargară, infuzia de frunze se foloseşte pentru tratarea durerilor de gât, ulcerelor la nivelul gurii şi inflamaţiilor gingivale.

Ruladă cu fructe de pădure. O reţetă rapidă şi delicioasă, răsfăţ culinar pentru toată familia. Copiii sigur vor cere a doua porţie

Pentru prepararea infuziei de mure pentru uz extern, se adaugă două linguriţe de frunze uscate la o ceaşcă cu apă.

În gingivite şi stomatite se face gargară cu infuzie de mai multe ori pe zi.

În caz de hemoroizi, se aplică comprese locale îmbibate în infuzia preparată mai sus.

Decoctul de frunze se foloseşte ca gargară în tratarea aftelor sau a gingiilor sângerânde. Poate de asemenea fi folosită ca apă de gură.

Pentru afecţiuni respiratorii, se foloseşte fructul ca atare sau în decoct. Decoctul este folosit împotriva tusei convulsive, în faza spasmodică.

Fructele se consumă crude, sau se folosesc la prepararea diferitelor conserve (gemuri, jeleuri, sirop), vin, oţet etc

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Patru zodii își schimbă viața după 25 august. Împăcări și bucurii mari pentru acești nativi de la toamnă
Capital.ro
Putin a acceptat înfrângerea. Ucraina a reușit imposibilul: A fost cu siguranță un șoc
Playtech.ro
Dumnezeule, cât era de frumoasă și cum a ajuns să arate acum. Gabriela Spanic este de nerecunoscut
DailyBusiness
Salariu cu TAXE ZERO în România! Cine sunt angajații norocoși
Adevarul
Creierul, unul dintre cele mai poluate țesuturi cu plastic, arată specialiștii: „Nu mai există niciun loc neatins”
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Cât te costă să îți dai copilul la afterschool? Unii părinți beneficiază de gratuitate
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Zodia care are o cumpănă până pe 29 august 2024. Evenimente marcante pentru acești nativi!
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Premierul Marcel Ciolacu vine cu lămuriri despre scăderea pensiilor: „Oricare ar fi calculul, pensia lor nu scade”. Pensionarii vor primi un document care va clarifica întreaga situație
Capital.ro
Te lasă fără bani în cont. Înșelătoria în care românii chiar au avut încredere. Nu le răspunde
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
AJUTOR pentru TRUMP! LOVITURĂ pentru KAMALA. SE RETRAGE din cursa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...