Lucrătorii federali îl dau în judecată pe Elon Musk după ce le-a cerut să îşi justifice munca din ultima săptămână, în caz contrat sunt concediați. Procesul, intentat de sindicate şi grupuri de advocacy, susţine că e-mailul încalcă legile privind forţa de muncă federală şi că Biroul de gestionare a personalului (OPM), care a trimis e-mailul, nu are autoritatea de a face această cerere.
Elon Musk, noul șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), a anunțat sâmbătă o măsură drastică: funcționarii federali vor avea 48 de ore pentru a preda un raport de activitate, altfel riscă să fie concediați. Decizia vine pe fondul presiunilor exercitate de președintele Donald Trump, care i-a cerut lui Musk să accelereze reducerea cheltuielilor publice, potrivit agenției de presă AFP.
Mesajul a venit după ce miliardarul Elon Musk a scris pe platforma X că angajaţii vor primi „în scurt timp un e-mail prin care li se va cere să comunice ce au făcut săptămâna trecută”. „Lipsa unui răspuns va fi considerată o demisie”, a adăugat el.
Citește și: Elon Musk își pune în practică planul. Administraţia Trump elimină 1.600 de posturi USAID în SUA
În e-mail angajații sunt rugați să răspundă până luni seara, la ora locală 23:59, descriind cinci sarcini îndeplinite în cursul săptămânii precedente.
Elon Musk, persoana de referinţă a preşedintelui Donald Trump pentru a eradica ceea ce el spune că este risipa guvernamentală, şi-a reînnoit luni ameninţarea de a concedia lucrătorii federali care nu se conformează cererii sale de a-şi justifica locurile de muncă, chiar şi după ce administraţia Trump a spus că lucrătorii nu trebuie să răspundă, relatează Reuters.
Agenţia americană care supraveghează angajaţii federali a declarat luni că aceştia ar putea ignora un e-mail trimis în weekend de Musk care le cerea să îşi rezume activitatea sau riscă să îşi piardă locurile de muncă.
Directiva a provocat o confuzie generalizată în cadrul guvernului federal şi a ridicat semne de întrebare cu privire la cât de multă autoritate reală deţine Musk, cel mai bogat om din lume, în cadrul administraţiei.
În timp ce termenul limită pentru răspuns se apropia luni, Musk, pe care Trump l-a numit să conducă un nou numit Department of Government Efficiency pe care Trump l-a însărcinat să reducă radical guvernul, a părut să recunoască faptul că planul său a eşuat.
„Solicitarea prin e-mail a fost absolut banală, deoarece standardul pentru a trece testul a fost să scrii câteva cuvinte şi să apeşi pe send!” a postat Musk pe X, site-ul de social media pe care îl deţine. „Cu toate acestea, atât de mulţi au picat chiar şi acest test banal, îndemnaţi în unele cazuri de managerii lor”. Musk a continuat spunând: „La discreţia preşedintelui, li se va da o altă şansă. Dacă nu răspund a doua oară, vor fi concediaţi”.
Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane a sfătuit angajaţii că, dacă aleg să răspundă, ar trebui ca răspunsurile lor să fie de natură generală şi să se abţină de la identificarea medicamentelor sau contractelor specifice la care lucrează, potrivit unui e-mail analizat de Reuters. Chiar şi după publicarea acestor orientări, unele agenţii şi-au îndemnat angajaţii să răspundă.
„Asumaţi-vă că ceea ce scrieţi va fi citit de actori străini răuvoitori şi adaptaţi-vă răspunsul în consecinţă”, se arată în e-mail. Iniţiativa de reducere a personalului a lui Musk, cunoscută sub numele de DOGE, s-a răsfrânt şi asupra economiei americane în general, forţând companiile care fac afaceri cu guvernul să concedieze lucrători şi să amâne plăţile către furnizori. Mesajul de sâmbătă al lui Musk i-a luat prin surprindere pe unii oficiali ai administraţiei, potrivit a două surse familiarizate cu situaţia.