În cursul weekendului, Musk a criticat public pe rețelele sociale planul agresiv de taxe vamale promovat de Casa Albă. Ținta sa a fost Peter Navarro, consilierul comercial al administrației Trump și principal arhitect al strategiei tarifare.
„Un doctorat în economie de la Harvard este un lucru rău, nu un lucru bun”, a scris Elon Musk pe platforma X, în ceea ce a fost perceput ca un atac direct la adresa lui Navarro.
Acesta nu a oferit niciun răspuns public la afirmațiile lui Musk.
La scurt timp după criticile publice, Musk a decis să se adreseze direct președintelui american, cerându-i să renunțe la noile măsuri. Două surse apropiate celor doi au confirmat pentru The Washington Post că miliardarul a discutat personal cu Trump pe acest subiect, însă, până în prezent, demersul său nu a avut succes. Potrivit publicației, acest schimb de replici reprezintă cel mai important dezacord de până acum între șeful Tesla și președintele Statelor Unite.
Luni, Donald Trump a anunțat că ia în considerare impunerea unor tarife suplimentare de 50% pentru importurile din China, adăugându-le la taxele de 34% pe care le-a anunțat cu o săptămână în urmă. Deși președintele a lăsat să se înțeleagă că este deschis la negocieri pe anumite aspecte ale politicii sale comerciale, planul general rămâne unul agresiv și fără precedent în relațiile comerciale internaționale recente.
Într-un gest simbolic, Musk a publicat pe rețelele sociale un videoclip cu regretatul economist conservator Milton Friedman, care argumenta în favoarea cooperării comerciale globale și a eliminării barierelor tarifare. Miliardarul și-a exprimat clar viziunea și într-un interviu acordat în weekend vicepremierului italian Matteo Salvini.
„La sfârșitul zilei, sper că se va conveni că atât Europa, cât și Statele Unite ar trebui să treacă în mod ideal, în opinia mea, la o situație cu tarife zero”, a declarat Musk.
Tot în cadrul aceluiași interviu, el a pledat și pentru o mai mare mobilitate a forței de muncă între cele două continente, spunând că şi-ar dori mai multă libertate pentru oameni de a se deplasa între țările din Europa și Statele Unite și de a lucra în oricare dintre ele „dacă doresc”.
„Acesta a fost cu siguranță sfatul meu pentru președinte”, a adăugat el.
Musk s-a arătat constant împotriva tarifelor încă din primul mandat al lui Trump. În trecut, compania sa Tesla a deschis un proces împotriva guvernului SUA pentru a contesta legalitatea taxelor pe importurile de mașini din China. Potrivit CEO-ului, impactul acestor tarife asupra companiei este „semnificativ”.
De altfel, Tesla resimte deja efectele economice ale tensiunilor comerciale. Vânzările sale trimestriale au înregistrat o scădere accentuată, iar acțiunile companiei se tranzacționau la 233,29 dolari la ultima închidere de luni, cu peste 42% mai puțin față de începutul anului.
În culisele politice și de afaceri, nemulțumirea față de noile tarife capătă amploare. Multe dintre persoanele din anturajul lui Musk și din mediul de business pro-Trump au încercat să tempereze direcția administrației. Potrivit celor două surse citate de The Washington Post, persoane apropiate de vicepreședintele JD Vance și chiar Musk au pledat în favoarea unor politici mai rezonabile.
De asemenea, lideri din domeniul tehnologiei și al afacerilor, care l-au sprijinit pe Trump în campania de anul trecut, s-au declarat surprinși și dezamăgiți de amploarea tarifelor anunțate. Unii dintre ei lucrează la formarea unui grup informal de lobby care să influențeze administrația spre politici comerciale mai moderate. Ei speră că Trump ar putea fi îndrumat într-o direcție mai temperată de consilieri moderați, precum actualul secretar al Trezoreriei, Scott Bessent.
Comisia Europeană a propus luni aplicarea unor taxe vamale cuprinse între 10% și 25% pentru importuri de produse americane în UE, ca răspuns la taxele impuse de Administrația lui Donald Trump pentru oțelul și aluminiul din Uniunea Europeană, conform unui document la care a avut acces EFE.
Este prevăzut ca statele membre să se pronunțe miercuri în legătură cu acest prim răspuns al blocului comunitar la taxele anunțate de Washington, dar pentru a bloca taxele europene va fi nevoie de o majoritate calificată.
Documentul, concret, face distincție între produsele pentru care UE va aplica taxe începând din 15 aprilie, dacă statele membre vor valida miercuri lista propusă de Executivul comunitar, și produsele care vor fi taxate începând din 16 mai.
Primul grup include produsele pe care blocul comunitar le-a taxat deja la criza comercială din 2018, dar dintre acestea a ieșit, de exemplul, whisky-ul bourbon, care era taxat anterior.
Formal, ceea ce face UE cu acest prim grup de produse este să nu extindă suspendarea taxelor cu care răspunsese cu ani în urmă la primul război comercial declanșat de Donald Trump.
Pe această listă variată se află, de exemplu, porumbul dulce sau orezul, trabucurile, țigările, uleiurile esențiale, încălțămintea, diverse tipuri de mobilier, sticla securizată sau optică.
În al doilea rând, Comisia Europeană propune o altă listă extinsă de produse americane pentru care se vor aplica taxe de până la 25% începând cu 16 mai, pentru a respecta termele de comunicare stabilite de Organizația Mondială a Comerțului.
Această listă include de la minerale și concentrat de cupru, la elemente foarte specifice utilizate în construcții de inginerie civilă, precum șine cu fante, diferite tipuri de țevi metalice, până la găini ouătoare, diverse tipuri de carne de pasăre, sau cafea, printre altele.
UE va lăsa pentru 1 decembrie începerea taxării pentru o listă foarte scurtă de cinci produse precum migdale și soia.
Comisia Europeană a scos, în cele din urmă, whisky-ul bourbon de pe lista produselor din SUA cărora li se vor aplica taxe, deși se afla pe lista inițială elaborată în martie.