Elon Musk este un vechi susţinător al ideii repornirii unor centrale nucleare inactive, dar şi al construcţiei unora noi, insistând pe ideea că aceasta este cea mai sigură şi verde metodă de producţie a energiei.
Fiind intens criticat pentru puctul său de vedere, pentru că o astfel de mișcare ar genera riscuri de accidente nucleare, Musk a spus că are curajul să meargă într-o zonă cu radiații ridicate și să consume produse cultivate local. El a spus că a făcut deja acest lucru în Japonia, la scurt timp după dezastrul de la Fukushima.
„Este extrem de evident că Europa ar trebui să repornească centralele nucleare inactive și să crească producția celor care sunt operaționale, a scris Elon Musk pe Twitter, potrivit AlephBusiness.
Tweet-ul său a fost redistribuit de peste 31.100 de ori până, stârnind numeroase reacții negative pe internet, dar şi unele care îl aprobă pe antreprenor.
Musk susține însă că nu există un „risc de radiații” și lansează o provocare urmăritorilor săi. „Pentru cei care cred (în mod eronat) că există un risc de radiații, alegeți cea mai riscantă locație. Voi merge acolo și voi mânca alimente cultivate local, televizat”, a scris el pe Twitter, adăugând că a făcut acest lucru la Fukushima, la câteva luni după accidentul nuclear.
Musk a vizitat Fukushima în iulie 2011, potrivit unui comunicat de presă al SolarCity, pe care Tesla l-a achiziționat în 2016.
Apelul lui Musk pentru mai multă energie nucleară în Europa vine la două zile după ce a făcut presiuni pentru o creștere a producției de petrol și gaze din SUA pentru a contracara scăderea exporturilor rusești.
Exporturile de petrol rusesc au scăzut cu o treime din cauza sancțiunilor occidentale radicale împotriva Federației Ruse datorita invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina, a raportat miercurea trecută Energy Intelligence. Deși sancțiunile nu vizează în mod direct exporturile de petrol și gaze rusești, a existat „o reticență generală în rândul cumpărătorilor de a risca să preia încărcături rusești”, a relatat instituția de presă comercială.
Evoluțiile au făcut ca prețul petrolului să urce la niveluri maxime, ceea ce a dus la creșterea prețurilor combustibilului.
„Urăsc să o spun, dar trebuie să creștem imediat producția de petrol și gaze”, a declarat Musk într-un tweet vineri. „Vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare”.