La aproape trei luni de zile de când Rusia a demarat „operațiunea specială” în regiunea Donbas din Ucraina, valoarea activelor rusești înghețate în Elveția a scăzut la 6,3 miliarde de franci elvețieni, informează Reuters. La începutul lunii aprilie, guvernul elvețian a eliberat active de 3,4 miliarde de franci elvețieni, blocați provizoriu.
Decizia micului stat european a deranjat Comitetul Helsinki, o comisie finanțată de Guvernul SUA, care analizează probleme de securitate, cooperare și drepturile omului în Europa. Astfel, comitetul aflat sub influența establishmentului de la Washington a etichetat Elveția drept un important „facilitator” al lui Vladimir Putin și al apropiaților săi.
Totuși, oficialul care supraveghează sancțiunile Elveției susține că nu se pot îngheța fondurile, dacă nu sunt suficiente motive.
Lobby-ul băncilor din Elveția estimează că instituțiile bancare din această țară dețin active rusești în valoare de peste 200 de miliarde de dolari.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a lansat noi acuzații la adresa Occidentului, în frunte cu SUA. Diplomatul de la Moscova a declarat că aliații NATO au început „un război hibrid total” împotriva Federației Ruse, informează presa internațională.
Serghei Lavrov se așteaptă ca toate statele lumii să resimtă efectele „războiului hibrid”.
„Occidentul colectiv a declarat un război hibrid total împotriva noastră și este dificil de prezis cât timp va dura totul, dar este clar că toată lumea, fără excepție, va simți consecințele”, a declarat oficialul rus, potrivit Sky News.
Ministrul de Externe de la Moscova a mai anunțat că Rusia face totul „pentru o a evita o confruntare directă”. Totuși, „din moment ce provocarea a fost lansată, bineînțeles, o acceptăm”, a mai transmis Lavrov. „Nu suntem străini de sancțuni, într-o formă sau alta au fost aproape întotdeauna”, a completat diplomatul rus.