Autoritățile din orașul Basel, Elveția, au găsit o soluție ingenioasă pentru a scăpa definitiv de cerșetorii români. Serviciul de migrație din Basel a stabilit să ofere cerșetorilor străini vouchere de călătorie către o altă țară din UE, precum și suma de 20 de euro, dacă persoanele respective promit să nu mai revină.
Voucherele oferite de autoritățile din Basel cerșetorilor străini, printre care și români, acoperă o călătorie dus, cu trenul, către orice altă destinație europeană.
„Pentru cei care locuiesc prea departe pentru a merge cu trenul, de exemplu România, de unde provin mulți cerșetori, autoritățile achiziționează un bilet de avion de aproximativ 60 de franci – prețul pentru o călătorie de la Basel la București”, notează un ziar local din Eleveția, conform stirileprotv.com.
„Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveţia. Dacă vor fi găsiţi din nou aici, riscă să fie expulzaţi din ţara noastră”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din Basel.
Zeci de cerșetori au acceptat propunerea Serviciului de migrație din Basel, dintre care majoritatea au fost români, dar și câțiva bulgari, unguri și polonezi.
Cu toate acestea un alt oraș din Elveția, Geneva, dorește să scape de cerșetorii străini prin acordarea de sancțiuni foarte dure. Un caz care a stârnit interesul Curții Europene a Drepturilor Omului a fost cel din 2014, când autoritățile din Geneva au sancționat o femeie care cerșea, cu suma de 500 de Franci pentru încălcarea legii anti-cerșetorie, apoi au reținut-o pentru că nu putea să plătească amenda.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că pedepsele împotriva femeii erau disproporţionate. Instanţa a concluzionat că românca avea „dreptul, care este inerent demnităţii umane, de a-şi exprima suferinţa şi de a încerca să-şi satisfacă nevoile cerşind”. Orașul Geneva a fost bligat prin instanță să ofere daune morale în valoare de 922 de Euro, femeii amendate pentru cerșit, pentru că oraşul elveţian a încălcat articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care garantează protecţia vieţii private şi de familie.