Emanuel Ungureanu nu e de acord cu înfiinţarea unei noi agenţii la nivelul Ministerului Sănătăţii. Deputatul USR a explicat care sunt motivele pentru care nu va vota niciodată în Parlamentul României o astfel de ordonanţă.
„NU sunt de acord cu înființarea unei noi agenții la nivelul Ministerului Sănătății sau a Guvernului României! Fără o consultare prealabilă cu grupul de deputați și senatori USR PLUS din Comisiile de Sănătate din Camera Deputaților și Senat, doamna ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă a decis să anunțe înființarea Agenției Naționale de Investiții în Infrastructura de Sănătate.
https://rohealthreview.ro/secretarul-de-stat-dr-ioana…/
Nu voi vota în Parlamentul României o asemenea ordonanță care umflă aparatul birocratic al statului român.
Iată motivele:
1. Ministerul Sănătății trebuie restructurat pentru a face față noilor provocări în domeniul medical, trebuie aduși specialiști în acest domeniu care să facă politici publice reale și să coordoneze proiecte gen spitalele regionale.
2. Vorbim de spitalele regionale de cel puțin 10 ani de zile…nu s-a făcut mai nimic, dar, unii funcționari din minister, aceeași, Bumbac, Gafton, Costin și alții, au primit bani din aceste proiecte ca salarii, pentru “mai nimic”!
A fost tras cineva la răspundere?
Au fost luați banii de salarii înapoi de la cei 16 funcționari puturoși dacă tot nu s-a făcut nimic?
Priviți documentele atașate!
Prin Ordonanța 1289/2019 doamna Sorina Pintea a numit o echipă de 16 leneși în Ministerul Sănătății care au tăiat frunză la câini cu pretenția că implementează proiectele de construire a eternelor pe hârtie spitale regionale.(foto 1, 2, 3)
3. De ce este nevoie de o Agenție pentru a putea construi spitale noi de la zero? Personalul care lipsește și de care este nevoie în Ministerul Sănătății poate fi angajat prin contracte de prestări servicii, acest lucru fiind prins în cheltuielile eligibile prevăzute în proiectele pentru spitalele regionale.
4. Ministerul Sănătății, o structură ultrabirocratică de altfel, are posibilitatea să ducă aceste proiecte la capăt dacă sunt angajați oameni competenți care să le coordoneze!
Adică trebuie dați afară odată pentru totdeauna incompetenții care au gestionat dezastrul până acum și aduși oameni care știu să muncească și să producă rezultate, NU să înființăm o altă agenție mamut!
5. Ministerul Sănătății, prin lege, este unitate de achiziții centralizată, ați văzut voi achziții centralizate în afară de vaccinuri?
NU! De ce? Pentru că nu au personal suficient!!!
De ce nu angajează Ministerul Sănătății personal acolo unde este necesar?
O agenție în plus va lua personal tot din numărul de posturi alocat ministerului, adică va fragiliza și mai mult sistemul și așa șubred!
6. Agenția va face de fapt ce trebuia să facă această echipă de implementare, adică să contracteze specialiști: ingineri, structuriști, arhitecți pentru domeniul medical, servicii de pază a obiectivelor, diriginți de șantier, etc…
7. Soluția este întărirea Departamentului de achiziții din minister, prin angajarea de personal acolo, eliminarea din Ministerul Sănătății a celor care NU AU FĂCUT NIMIC PÂNĂ ACUM,
ÎNCEPÂND CU ECHIPA DE IMPLEMENTARE și aducerea unei noi echipe profesioniste. Am criticat înființarea de Agenții inutile în vremea PSD-ului, nu le voi încuraja existența în perioada guvernării USR PLUS.
De astăzi, echipa Ministerului Sănătății și-a pierdut sprijinul meu politic pentru lipsa de reforme structurale din ultimele 6 luni”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.
Reamintim că România Tv anunţat luni seară că se înființează o Agenție de Investiții în Sănătate (ANDIS) – în condițiile în care există CNI care face investiții în infrastructură. Înființarea acestei agenții este condiția pentru ca România să primească banii de la Comisia Europeană.
Agenția urmează să fie înființată în acest an, urmând ca și conducerea să fie stabilită tot în acest an. Personalul ar urma să fie angajat în acest an și în 2022, în total urmând să fie 52 de angajaţi. . Instituția nou-înființată ar urma să preia construirea celor trei spitale regionale, care se vor realiza la Iași, Craiova și Cluj, dar şi alte investiții.