UPDATE. După mai bine de cinci ore de audieri la DIICOT, fostul premier Emil Boc le-a mărturisit jurnaliştilor că le-a spus procurorilor tot ce ştie legat de cazul profesorului Mihai Lucan.
„Am răspuns solicitării DIICOT şi am răspuns la toate întrebările legate de asocierea Primăriei Cluj Napoca cu clinica Lukmed şi alte întrebări. Am spus că am şi am avut o relaţie de respect profesional, având în vedere prestigiul dnului profesor. La Cluj, vreau să fie clar, toţi investitorii, dacă au cadru legal, sunt sprijiniţi de primărie. În cazul domnului Lucan, solicitările care au avut suport legal au fost trimise mai departe, către consiliu. Cele care nu au avut suport legal au fost respinse”, a declarat Emil Boc la ieşirea de la DIICOT.
El a precizat că există patru hotărâri de Consiliu Local pentru sprijinirea medicului Lucan, prima fiind din 2004.
„Sunt patru HLC. Prima este din 2004, din perioada de primar a domnului Funar, pe care eu o consider legală şi reflecta viziunea Clujului de a deveni un centru medical puternic. Acea Hotărâre de Consiliu Local stabilea durata asocierii la 45 de ani, preţul de 70 de euro pe metru pătrat şi obiectul – construirea unei clinici. Nu este singura hotărâre de Consiliu Local adoptată. Primăria nu a urmărit să favorizeze pe nimeni, ci să acorde un suport legal tuturor investitorilor. (…) Municipalitatea nu a urmărit să obţină profit, ci să câştige prin prestigiu şi prin calitatea serviciilor medicale”, a explicat Emil Bog.
Primarul Clujului a precizat că nu a avut informaţii despre ilegalităţile făcute de medicul Lucan, motivând că are un alt domeniu de activitate, iar cunoaşterea acestor lucruri este oricum treaba organelor de anchetă.
Boc a mai spus că a suferit intervenţii medicale la Lukmed şi la Institutul de Urologie.
„Din fericire, în familia mea nu a mai fost nimeni cu pietre la rinichi. Am avut o intervenţie de urgenţă la Institutul de Urologie în 2005, după care am mai avut la clinică două intervenţii medicale la Lukmed. Ultima a fost în 2015, unde am plătit 1.500 de lei, am primit bon de casă, îmi amintesc că a fost seara. Bonul nu-l mai am, dar se poate verifica plata acestei sume de bani”, a spus Boc.
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat la ieșirea de la DIICOT că a răspuns tuturor întrebărilor procurorilor și l-a avertizat pe deputatul USR, Emanuel Ungureanu, denunțătorul din acest dosar, că dacă va continua cu acuzațiile la adresa sa, atunci îl va acționa în judecată.
”N-am dat în judecată în viața mea pe nimeni, până acum. Am considerat că fiind persoană publică nu trebuie să mă judec cu toată lumea, dar evident că nu voi lăsa lucrurile să scape de sub control. Ce-i în gușă e și în căpușă, așa cum se spune la noi în Ardeal.
Toate au o limită și au un punct, nu am dat în judecată pe nimeni, dar sunt gata să iau o altă decizie (…) Am spus tot ce am avut de spus aici la DIICOT, am lămurit lucrurile apărute în spațiul public și nepublic, dar dacă domnul Ungureanu, după această vizită la DIICOT, va continua să profereze acuzații nefondate la adresa mea, dacă va persista în aceste neadevăruri îl voi acționa în instanță”, a declarat Emil Boc.
Boc a fost citat şi săptămâna trecută la DIICOT, însă audierea sa a fost amânată deoarece citaţia nu a ajuns la timp.
Deputatul Emanuel Ungureanu aduce noi acuzaţii medicului Mihai Lucan şi primarului Emil Boc
Audierea are loc după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe primar că l-ar fi ajutat pe Mihai Lucan cu o concesiune pentru clinica privată Lukmed.
„El a fost ajutat în Cluj de Emil Boc. El nu putea să facă business-ul numit Lukmed fără domnul Boc. O să vedeţi în succesiunea de hotărâri de Consiliu local cum se facilitează din ce în ce mai mult acest business numit de pacient ‘Lucfurt’. Domnul Emil Boc a fost operat de profesorul Lucan şi la clinica de stat, şi la clinica privată. Domnul Boc l-a numit consilier personal. Mă întreb, văzând ce personaj malefic este Lucan, ce anume l-a învăţat domnul Lucan în calitate de consilier pe probleme de sănătate pe domnul Boc? Am făcut o sesizare să fie anchetat domnul Boc, să fie anchetat domnul Funar, care a oferit prima concesiune făcută pe nişte privilegii pe care profesorul Lucan le putea oferi acestor persoane. În cazul de faţă, domnul Boc a avut o problemă de sănătate şi mergea pe un anumit circuit, fără să dea niciun leu, ori la clinica de stat, ori la clinica privată (…) Dacă vreţi o reţetă de succes în afaceri, aceasta este – primeşti aproape de centrul Clujului 1.000 de metri pătraţi. Faci o clinică privată. În acea clinică privată, care este construită pe o concesiune a Primăriei, faci un profit de minim un milion de euro pe an”, declara pe 4 ianuarie Emanuel Ungureanu, după o vizită la DIICOT.
Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei, fiind suspectat că a transferat ilegal la clinica sa privată aparatură ce aparţinea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.