Trei posturi de judecători ai Curții Constituționale a României (CCR) devin vacante în această vară, odată ce se încheie mandatele lui Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga.
În aceste condiții, în partidele din coaliția aflată la guvernare sunt avansate propuneri de succesori ai celor trei. Printre numele vehiculate se numără primarul liberal al Clujului, Emil Boc, și senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, notează g4media.
Fostul premier Emil Boc, prim-vicepreședinte al PNL, este profesor de drept constituțional. Dacă va confirma că vrea la CCR, Emil Boc s-ar bucura de sprijinul lui Ilie Bolojan.
Fost ministru al Justiției, Robert Cazanciuc pare favoritul PSD pentru un post de judecător la CCR. Fost procuror, Cazanciuc este licențiat în drept și a intrat în administrație ca director general al Corpului de Control al Guvernului și secretar general în Ministerul Afacerilor Externe.
Conform sursei citate, alte nume apropiate de PSD care și-ar dori să ajungă la CCR sunt președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, și Florin Iordache, fostul ministru al Justiției care a promovat controversata Ordonanță 13 și a rămas celebru și pentru cuvintele ”altă întrebare?”.
Citește și EXCLUSIV Victor Ciutacu: Cazul Georgescu sau cum a fost România, din nou, poligon de tragere
În privința unei eventuale nominalizări pentru CCR din direcția Cotroceni, președintele interimar Ilie Bolojan a lăsat să înțeleagă că ar putea face o propunere, deși mandatul său expiră imediat după alegerile prezidențiale din mai. ”Pentru CCR, înțeleg că perioada de propunere trece de acest mandat. Prin urmare, cred că s-ar putea face o propunere și în acest mandat sau după. Dar, din nou, e o problemă de a lua o decizie pertinentă și corectă pe termen lung”, spunea Bolojan, în 28 februarie.
Aceeași sursă susține că și șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Corina Corbu, își dorește nominalizarea pentru un post de judecător la CCR. Corina Corbu a avut o întâlnire formală cu Ilie Bolojan, la bilanțului instanței supreme, când președintele interimar a avut un discurs cu accente critice legate de tărăganarea proceselor și prescrierea faptelor din acest motiv.
Tot un post de judecător al CCR și-ar dori judecătorul Bogdan Mateescu, de la Tribunalul Vâlcea. Potrivit sursei citate, acesta este un apropiat al Liei Savonea – fostă șefă a Consiliului Superior al Magistraturii. Mateescu a fost numit, în ianuarie, secretar general la Ministerul Justiției și a fost cercetat într-un dosar penal împreună cu tatăl său (primar PSD în Govora), însă cazul respectiv a fost clasat.
UDMR ar avea în vedere trei-patru nume pentru a-l înlocui pe Attila Varga. Unul dintre acestea ar fi cel al președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos.
Curtea Constituțională este formată din nouă judecători, care au mandate de nouă ani ce nu pot fi prelungite sau reînnoite.
În afara celor trei judecători ale căror mandate expiră vara aceasta, la CCR mai sunt judecători Simina Tănăsescu, Iulia Scântei, Cristian Deliorga, Gheorghe (Giani) Stan, Mihaela Ciochină și Bogdan Licu.