Emil Boc vorbeşte despre pericolul recesiunii în România. „2021 trebuie să fie un an al prudenţei. Deficitul este foarte ridicat şi nimeni nu ne împrumută”

Fostul premier Emil Boc a declarat, marţi, la România TV, că 2021 trebuie să fie un "an al prudenţei" deoarece Guvernul se confruntă cu un deficit foarte ridicat, situaţie în care este dificilă obţinerea de împrumuturi dacă nu există garanţii că banii vor fi returnaţi. De asemenea, primarul Clujului a mai cerut Executivului să respecte termenele de consultare a autorităţilor locale, "acest lucru trebuie făcut din primul moment al activităţii unui Guvern".
Razvan Mihalascu
29 dec. 2020, 20:02
Emil Boc vorbeşte despre pericolul recesiunii în România.

Emil Boc vorbeşte despre pericolul recesiunii în România, în condiţiile în care în urmă cu 10 ani a condus Guvernul în condiţii de criză.

„Anul 2021 trebuie să fie un an al prudenţei. Nu este un an la fel de dificil, spun eu, ca în 2010 când nu aveam niciun de posibilitate de finanţare a deficitului, dar acum suntem într-o situaţie similară din perspectiva faptului că deficitul este foarte ridicat şi nimeni nu ne împrumută dacă nu prezentăm credibilitate că şi banii pot fi returnaţi.

Înainte de a împărţi, trebuie să produci. Din acest punct de vedere, Guvernul Cîţu este cumpătat, prudent şi se asigură ca lucrurile care astăzi se plătesc să poată fi plătite în continuare. Acest lucru este cel mai important în condiţii de criză economică”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc, la România TV.

Citeşte şi: Avertismentul FMI: Va urma „cea mai gravă recesiune” de la marea criză economică de acum 90 de ani

Fostul premierul consideră că „în funcţie de performanţa economică, cresc şi pensiile, salariile, alocaţiile pentru copii”.

„Prudenţa este un act de responsabilitate politică şi cred că acest lucru îl face Guvernul Cîţu în acest moment”, a afirmat Boc.

Citeşte şi: Primarii din țară, în frunte cu Emil Boc, critică Guvernul Cîțu: ”Dialogul instituțional nu este o opțiune”

Emil Boc vorbeşte despre pericolul recesiunii în România. „Cer Guvernului să respecte termenele de consultare”

Întrebat de ce a acuzat Guvernul de „practici nesănătoase”, Boc a explicat că nu este „supărarea sa” ca primar.

„Nu este supărarea mea ca primar. Este un punct de vedere al instituţiei pe care o reprezint – Asociaţia Municipiilor din România, care reprezintă mai mult de jumătate din populaţia ţării. Mai mult de două treimi din PIB-ul României se produce în municipiile din România

Este firesc ca prevederile legale din codul administrativ care cer Guvernului să respecte termenele de consultare a autorităţilor locale, acest lucru trebuie făcut din primul moment al activităţii unui Guvern”,  a declarat primarul Clujului.

Emil Boc: „Tragem un semnal de alarmă. Dacă Guvernul greşeşte, nu înseamnă că noi trebuie să stăm pasivi”

De asemenea, Emil Boc a dat de înţeles că guvernanţii ar putea îmbunătăţi măsurile Asociaţiei Muncipiilor din România, pe care primarul Clujului o conduce.

„Am apreciat faptul că ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, împreună cu premierul Orban au ţinut cont data trecută de ceea ce a solicitat AMR-ul şi anume: 65 la sută din impozitul pe venit revine acum la administraţiile locale, lucru care a fost confirmat prin lege şi nu prin diverse prevederi temporare.

Atragem un semnal de atenţie ca miniştrii – aici nu premierul Cîţu, să fim bine înţeleşi, are vreo culpă. Prim ministrul nu are cum să ştie toate prevederile din toate legile din România. Cei care îi pregătesc actele normative trebuie să-i spună: domnule prim ministru, aici este nevoie să aşteptăm atâtea zile pentru a cunoaşte şi punctul de vedere al autorităţilor care sunt afectate.

Nu problema pensiilor primarilor e lucrul care l-au solicitat cei din AMR. Acolo este decizia Guvernului. În AMR nu există un punct de vedere unitar.

Am abordat doar subiectul prevederilor legale de a fi consultaţi.

AMR-ul este partenerul Guvernului în reforma administraţiei publice. Nu e normal că ceri bani de la Bucureşti ca să poţi plăti salariile, când tu din ce aduni din veniturile locale nu poţi să plăteşti iluminatul şi eventual un alt serviciu de bază. Acest lucru nu mai poate continua în România, din perspectiva noastră”, a precizat Boc.

Primarul Clujului a amintit că în timpul guvernării PSD oraşul pe care-l conduce a pierdut zeci de milioane de euro.

„În perioada guvernării PSD, Clujul a pierdut 20 de milioane de euro în 2017 şi în 2018, lucru care ne-a pus bugetul aproape pe butuci. Guvernul actual acest lucru nu a făcut, dar nu înseamnă că dacă greşeşte sau nu, nu a respectat acest termen, noi trebuie să stăm pasivi”, a conchis fostul premier.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'