Emil Boc vorbeşte despre pericolul recesiunii în România, în condiţiile în care în urmă cu 10 ani a condus Guvernul în condiţii de criză.
„Anul 2021 trebuie să fie un an al prudenţei. Nu este un an la fel de dificil, spun eu, ca în 2010 când nu aveam niciun de posibilitate de finanţare a deficitului, dar acum suntem într-o situaţie similară din perspectiva faptului că deficitul este foarte ridicat şi nimeni nu ne împrumută dacă nu prezentăm credibilitate că şi banii pot fi returnaţi.
Înainte de a împărţi, trebuie să produci. Din acest punct de vedere, Guvernul Cîţu este cumpătat, prudent şi se asigură ca lucrurile care astăzi se plătesc să poată fi plătite în continuare. Acest lucru este cel mai important în condiţii de criză economică”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc, la România TV.
Citeşte şi: Avertismentul FMI: Va urma „cea mai gravă recesiune” de la marea criză economică de acum 90 de ani
Fostul premierul consideră că „în funcţie de performanţa economică, cresc şi pensiile, salariile, alocaţiile pentru copii”.
„Prudenţa este un act de responsabilitate politică şi cred că acest lucru îl face Guvernul Cîţu în acest moment”, a afirmat Boc.
Citeşte şi: Primarii din țară, în frunte cu Emil Boc, critică Guvernul Cîțu: ”Dialogul instituțional nu este o opțiune”
Întrebat de ce a acuzat Guvernul de „practici nesănătoase”, Boc a explicat că nu este „supărarea sa” ca primar.
„Nu este supărarea mea ca primar. Este un punct de vedere al instituţiei pe care o reprezint – Asociaţia Municipiilor din România, care reprezintă mai mult de jumătate din populaţia ţării. Mai mult de două treimi din PIB-ul României se produce în municipiile din România
Este firesc ca prevederile legale din codul administrativ care cer Guvernului să respecte termenele de consultare a autorităţilor locale, acest lucru trebuie făcut din primul moment al activităţii unui Guvern”, a declarat primarul Clujului.
De asemenea, Emil Boc a dat de înţeles că guvernanţii ar putea îmbunătăţi măsurile Asociaţiei Muncipiilor din România, pe care primarul Clujului o conduce.
„Am apreciat faptul că ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, împreună cu premierul Orban au ţinut cont data trecută de ceea ce a solicitat AMR-ul şi anume: 65 la sută din impozitul pe venit revine acum la administraţiile locale, lucru care a fost confirmat prin lege şi nu prin diverse prevederi temporare.
Atragem un semnal de atenţie ca miniştrii – aici nu premierul Cîţu, să fim bine înţeleşi, are vreo culpă. Prim ministrul nu are cum să ştie toate prevederile din toate legile din România. Cei care îi pregătesc actele normative trebuie să-i spună: domnule prim ministru, aici este nevoie să aşteptăm atâtea zile pentru a cunoaşte şi punctul de vedere al autorităţilor care sunt afectate.
Nu problema pensiilor primarilor e lucrul care l-au solicitat cei din AMR. Acolo este decizia Guvernului. În AMR nu există un punct de vedere unitar.
Am abordat doar subiectul prevederilor legale de a fi consultaţi.
AMR-ul este partenerul Guvernului în reforma administraţiei publice. Nu e normal că ceri bani de la Bucureşti ca să poţi plăti salariile, când tu din ce aduni din veniturile locale nu poţi să plăteşti iluminatul şi eventual un alt serviciu de bază. Acest lucru nu mai poate continua în România, din perspectiva noastră”, a precizat Boc.
Primarul Clujului a amintit că în timpul guvernării PSD oraşul pe care-l conduce a pierdut zeci de milioane de euro.
„În perioada guvernării PSD, Clujul a pierdut 20 de milioane de euro în 2017 şi în 2018, lucru care ne-a pus bugetul aproape pe butuci. Guvernul actual acest lucru nu a făcut, dar nu înseamnă că dacă greşeşte sau nu, nu a respectat acest termen, noi trebuie să stăm pasivi”, a conchis fostul premier.