Numirea de noi ambasadori români a fost subiectul unor discuții între Ministerul Afacerilor Externe, premierul și Administrația Prezidențială, a declarat, marți, la DC News Live, Bogdan Aurescu.
„Am avut discuții tripartite: MAE, prim-ministrul, care este cel care avizează astfel de propuneri, și administrația prezidențială. Au avut loc discuții, vom continua aceste discuții. Este un proces firesc, care trebuie să aibă loc”, a afirmat Aurescu.
Întrebat dacă MAE a înaintat o propunere privind numirea fostului șef al SRI, George Maior, în funcția de ambasador al României la Washington, Aurescu a răspuns: „N-o să-mi cereți acum să comentez știri pe surse pentru că n-am să fac acest lucru. Este un proces care trebuie să aibă loc. Mă refer la înnoirea garniturii de ambasadori ai României, pentru că există foarte mulți colegi care și-au depășit deja perioada regulamentară de patru ani, unii și-au depășit deja cu peste un an de zile. Astfel, în mod inerent, există o schimbare și la acest nivel. N-am să comentez aspecte punctuale, mai ales că ele țin de o procedură care se finalizează prin aprobare a președintelui României”.
În ceea ce priveşte o eventuală numire a lui Emil Hurezeanu în funcția de ambasador al României la Berlin, Bogdan Aurescu nu a confirmat propunerea, dar a arătat că „ar fi o voce excepțională” la Berlin.
„Ceea ce pot să vă răspund este că da, domnul Hurezeanu ar fi o voce excepțională”, a spus Aurescu.
Emil Hurezeanu a comentat şi el, potrivit reportervirtual.ro, oferta de ambasador la Berlin:
„Informația nu e de actualitate. Există posibilitatea, probabilitatea, dar informația trebuie confirmată de realitate. Informația trebuie să aibă un conținut. Dacă aș accepta? Asta e altă discuție pe care nu o putem purta în absența unui conținut”.
Potrivit Constituţiei, „preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.”