Emilian Imbri susţine că în cazul declarării pandemiei, opiniile şi recomandările medicilor specialişti sunt transformate în acte normative, astfel încât cetăţenii nu mai pot invoca faptul că nu se supun unor simple recomandări medicale.
Pe de altă parte, avocatul Dan Chitic, unul dintre purtătorii de cuvânt ai protestatarilor, argumentează faptul că aceste decizii luate de autorităţi sunt luate strict pe baza unor păreri medicale şi acestea nu sunt de ajuns pentru a încălca drepturi fundamentale.
„Daca e sa discutam, cred ca toti avem dreptul la opinii. Opinia medicala este urmata de o recomandare sau, in situatii de pandemie, aceste recomandari pot deveni cerinte si masuri de preventie, pentru a evita transmiterea acestor virusi. Nu este o discutie pe legi, daca domnul avocat vrea lamuriri, sa ceara lamuriri la oficiul juridic al Ministerului Sanatatii. Noi asa am fost invatati si nu de vraci.
Inca exista legi date de ministrii trecuti care reglementeaza comportamentul medicilor in aceste cazuri de boli infectioase.
Daca luam in calcul ca exista pandemie si exista aceasta boala, sigur ca fiecare are dreptul sa respecte sau nu. Trebuie luat in calcul ca exista 3 posibilitati: sa nu facem nimic, cum a facut Anglia la inceput, sa respectam niste reguli de protectie sau sa ne vaccinam. Sau ne infectam toti si facem asa numita imunitate de turma.
Dupa ce se trece prin boala, exista o imunitate de cateva luni de zile.
Dumneavoastra spuneti ca aveti voie sa respectati sau nu niste lucruri stipulate in niste acte normative, nu nişte opinii şi recomandari medicale.
Sigur, toata lumea are dreptul de a se plange, in conditiile in care ar fi clar stabilit ca cine face vaccinul sau boala ar avea dreptul sa mearga la restaurant sau in alta parte. Dar asta ar crea o nedreptate pentru cei care nu au apucat sa se vaccineze sau nu au facut boala.
Hai sa luam in discutie ca toate masurile se iau pentru a incetini ritmul imbolnavirilor, pentru a nu aglomera spitalele cat sa trebuiasca sa scoatem paturile prin curte si sa pacalim virusul, sa asteptam sa ne vaccinam. Sigur, se poate si cealalta varianta, sa ne imbolnavim toti si care scapa, scapa.
Au fost mai multi specialisti care au declarat ca odata ajus la ATI sunt sanse mici sa mai iesi. Problema e sa nu ajungi acolo, deci sa mergi imediar la medic, atunci cand prezinti simptome. Exista un procent de aproximativ 70% care trec fara probleme prin boala, vreo 25% care raman cu unele sechele, iar la aproximativ 5% apar probleme grave.
In Romania mor zilnic intre 100 si 150 de persoane. E putin, nu? Doar ca o parte s-ar putea evita. Aici nu ne luptam om cu om, ci incercam sa explicam de ce anumite masuri trebuie respectate. Persoanele care au trecut prin boala nu se pazesc pe ei, ci ii protejeaza pe ceilalti.
In momentul de fat6a, specialistii nu stiu inca daca dupa ce te vaccinezi esti la fel imunizat ca dupa ce faci boala. De asta recomanda purtarea mastii si dupa ce te vaccinezi.
Nu suntem niciunul de acord cu devierile domnilor atleti de dupa ora 22., care fac rau tot amaratilor care trebuie sa-şi tina magazinele inchise, le sparg geamurile etc.”, a declarat Emilian Imbri la România TV.
Fostul manager al Institutului Victor Babeş a fost întrebat de jurnalistul Gelu Vişan de ce în tot acest timp trecut de la începutul pandemiei nu a fost suplimentat numărul de paturi ATI.
„Daca este sa raspund, desi nu eu ar trebui, ci miniustrul, dar nu asta e problema. Paturi sunt peste 4000, dar nu toate pentru Covid. In Romania se moare si de alte afectiuni, deci ar fi o discriminare ca pe toate sa le transformam in paturi Covid. Problema este ca nu toti care sunt in ATI Covid sunt si intubati, ci au masti neinvazive care ii ajuta sa respire. Pentru ca cei intubati rar isi mai revin. Sunt dusi in ATI cei la care este chestiune de minute. Si atunci, de frica sa nu-ti moara omul de pe sectie, il bagi in ATI, pentru ca desaturarea de oxigen este atat de rapida incat nici cei de acasa nu realizeaza cateodata decat prea tarziu.”, a explicat Emilian Imbri.