Emilian Imbri se uită cu îngrijoare la bilanţul zilinc de coronavirus, dar analizează cu ochiul specialistului ce ne aşteaptă în perioada următoare. Numărul mare de persoane infectate du SARS-CoV-2 duce, inevitabil, la un număr mare de persoane internate, iar mulți pacienți fac forme grave, fiind nevoie de terapie intensivă. Miercuri ,doar cinci locuri erau disponibile în toată ţara.
Doctorul Emilian Imbri, expert în sănătate publică, fostul manager al Spitalului Victor Babeș din Capitală, spune că nu ar trebui să mai asistăm la incednii în spitale, în ciuda aglomerării.
”Sistemul sanitar va fi aglomerat. Nicio țară nu are un număr de paturi egal cu numărul cetățenilor. Vor fi, probabil, 20.000 de infectări, așa cum spun specialiștii. Însă nu toți vor avea nevoie de spitalizare. Iar referitor la accidentele care au dus la tragedii, acum managerii de spitale știu mai multe ca la începutul pandemiei și au pus la punct partea de infrastructură. Acum se știe că și o simplă încărcare a unui telefon ar putea produce o scânteie care declanșează un dezastru. La început nu se știau lucrurile care se cunosc acum: la ce concentrație se lucrează cu oxigenul, nici că acesta poate intra în costume, cearșafuri și pături. Toate acestea și multe altele s-au aflat, din păcate, în urma unor tragedii.
Cseke Attila: În octombrie am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi
În prezent, partea de infrastructură se cunoaște. S-au luat deja măsuri. Orice mecanic, orice instalator care a greșit va răspunde penal. Nu mai riscă nimeni să trecem prin ce s-a trecut.
Va fi vorba despre suprasolicitarea personalului, oameni care lucrează în zona medicală”, a explicat doctorul Imbri pentru Ziare.com.
Emilian Imbri a mai spus că cei care vor suferi cu adevărat vor fi cei cu boli cronice care nu vor avea loc pentru tratamente în spitale din cauza pacienților COVID.
Medicul Emilian Imbri estimează că spre finalul anului este posibil să vedem cum numărul infectărilor va începe să scadă. ”Bine, vom număra pierderile. Vor fi mulți care își vor plânge decedații”, a spus medicul.
Cu toate acestea, specialistul spune că nu trebuie să intrăm în panică. ”Dacă luăm măsuri din timp, de la primele simptome ne adresăm medicului, ne testăm, începem tratamentul, nu așteptăm să ajungem la spital, nu se va pune presiune pe sistemul sanitar.
Şcoli deschise şi după rată 6 la mie. Florin Cîţu aşteaptă decizia CNSU şi ordinul miniştrilor
Pandemia noi am creat-o. Virusul nu circulă șingur, noi îl ducem. Trebuie să avem noi grijă să respectăm reguli. Acum, carantină națională nu se poate face.
Însă pandemia va trece. Într-un fel sau altul toți vom fi imunizați. Fie că vorm trece prin boală fie că vom face vaccin. Specialistul a mai spus că rata de mortalitate din cauza COVID-19 este mai mică decât cea a unei gripe banale”.