Prinţesa Haya, în vârstă de 45 de ani, de origine iordaniană şi care a studiat în Marea Britanie, este căsătorită cu şeicul Mohammed, în vârstă de 69 de ani. Căsătoria a avut loc în 2004, iar Haya este cea de-a şasea „soţie tânără” a suveranului arab. Şericul are, în total, 23 de copii proveniţi din soţiile lui.
Haya a fugit din Dubai cu cei doi copii ai ei pe care îi are cu şeicul, mai întâi către Germania, unde a cerut azil, iar apoi s-a mutat în locuinţa ei din Kensington Palas Gardens din Londra, unde s-a refugiat „de frică să nu fie asasinată sau luată cu forţa înapoi, în Dubai, potrivit France 24, care citează presa britanică.
Fosta soție a șeicului a declarat în timpul unui proces de custodie asupra celor doi copii ai lor la Înalta Curte din Londra că Mohammed a aranjat ca fiica sa Shamsa să fie răpită pe străzile orașului Cambridge în 2000 și să fie adusă în Dubai.
Judecătorul spune că șeicul a aranjat ca sora mai mică a lui Shamsa, Latifa, să fie răpită de la bordul unui vas aflat în ape internaționale de către forțele indiene în 2018 și s-a întors în emirat, într-o a doua încercare eșuată de evadare.
Ambele au fost „lipsite de libertate”, a spus McFarlane.
Într-o declarație șeicul a apreciat că hotărârea prezintă „doar o parte a poveștii”, că demersul nu îi protejează pe copiii săi „de atenția mass-media în modul în care sunt protejați alți copii în Regatul Unit”.
Judecătorul McFarlane consideră că șeicul a supus-o pe Haya unei campanii de intimidare care a făcut-o să se teamă pentru viața ei. Hotărârea nu stabilește o vinovăție de natură penală, dar va aduce o lovitură reputației șeicului, considerată la nivel global ca forța vizionară din spatele saltului pe care l-a făcut Dubaiul pe scena internațională.