Emisfera Nordică, în secolul FENOMENELOR EXTREME. Ce efecte au asupra oamenilor şi ecosistemelor

Fenomenele climatice extreme din timpul verii sunt din ce în ce mai frecvente şi par să stagneze mai mult timp în emisfera nordică, arată un studiu realizat de cercetători de la Institutul de cercetare a impactului schimbărilor climatice din Potsdam, citat de Agerpres.
Iulian Tudor
13 aug. 2014, 11:20
Emisfera Nordică, în secolul FENOMENELOR EXTREME. Ce efecte au asupra oamenilor şi ecosistemelor

Valurile de căldură şi ploile din timpul verii au devenit mai frecvente în emisfera nordică în acest secol, aparent pentru că fenomenele climatice extreme pot fi blocate în acelaşi loc timp de mai multe săptămâni, în condiţiile încălzirii globale, relevă studiul publicat la începutul acestei săptămâni, citat de Reuters.

Citeşte şi Cum să-ţi răcoreşti casa pe timp de vară, fără aer condiţionat

Perturbările curenţilor, care formează valuri importante atunci când suflă la altitudini înalte în jurul planetei, şi aerul rece rezultat din dezgheţarea Arcticii ar putea explica de ce depresiunile meteorologice stagnează mai des. În timp ce manifestarea lor timp de câteva zile are un impact redus, efectele asupra oamenilor şi ecosistemelor pot fi grave dacă aceste perioade se prelungesc.

Citeşte şi 5 „APOCALIPSE” care ar putea afecta omenirea până în anul 2050

Fenomenele meteorologice extreme din timpul verii – cum ar fi valul de căldură record înregistrat în Statele Unite, care i-a afectat pe fermieri şi a amplificat incendiile în 2012 – au atins un număr deosebit de mare în ultimii 10 de ani, continuă cercetarea, care aminteşte de valul de căldură din Rusia şi inundaţiile din Pakistan din 2010, canicula din Europa din 2003 şi precipitaţiile care au provocat inundaţii în regiunea Dunării şi Elbei în 2002, potrivit Agerpres.

Frecvenţa valurilor de căldură este disproporţionată

‘Noi încălzim atmosfera emiţând dioxid de carbon din combustibili fosili, dar frecvenţa valurilor de căldură devastatoare în regiuni precum Europa sau SUA pare disproporţionată’, a declarat autorul principal al studiului, Dim Coumou.

Schimbările climatice perturbă fluxul curenţilor, care suflă de la vest la est în jurul Terrei şi formează valuri înalte în atmosferă, ce se pot întinde pe mii de kilometri între crestele munţilor. În perioade de fenomene climatice extreme, o parte din aceste valuri stagnează şi se amplifică.

Citeşte şi Cum apar anotimpurile

Publicat în Proceedings of the National Academy of Science, studiul menţionează şapte exemple de fenomene extreme din anul 2000, faţă de trei în anii 1990 şi patru în 1980.

A înţelege în ce măsură aceste manifestări extreme sunt simple fenomene naturale disproporţionate sau au legătură cu schimbările climatice provocate de om are implicaţii importante pentru guverne, care au promis să accepte un acord al ONU până la sfârşitul anului 2015 pentru combaterea schimbărilor climatice.

Studiul a analizat doar fenomenele extreme din timpul verii. Alte cercetări au sugerat că topirea gheţurilor din Arctica, variaţiile naturale sau schimbările din Oceanul Pacific ar fi putut cauza recentelor valuri de frig, cum a fost cel din acest an din Statele Unite.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Prăbușirea unui pod în Brazilia: patru morți și riscuri ecologice majore
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?