Emma Morano, decana umanităţii, s-a născut în 29 noiembrie 1899. Trăieşte în nordul Italiei, în Verbania, într-un mic apartament.
În timpul Primului Război Mondial, marea ei dragoste a pierit în luptă. Emma s-a căsătorit apoi, dar a divorţat cu puţin timp de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, pentru că avea un soţ violent. A lucrat într-o fabrică până la vârsta de 75 de ani.
„Oamenii vin la mine. Eu nu invit pe nimeni, dar ei vin, vin să mă vadă…Din America, Elveţia, Austria, de la Torino sau Milano… „, povesteşte ea.
Secretul vieţii lungi
Când Emma avea 20 de ani, un medic a sfătuit-o să mănânce cîte trei ouă pe zi – două crude şi unul fiert, alături de puţină carne şi mai puţine fructe şi legume. Emma a urmat cu sfinţenie sfatul medicului zi de zi. Recunoaşte că îi plac şi biscuţii, dar acum, cu ocazia aniversării zilei sale de naştere, a declarat că nu este sigur că va gusta din tortul aniversar, pentru că anul trecut, când a împlinit 116 ani, prăjitura a făcut-o să se simtă rău.
Din fire foarte independentă, ea şi-a păstrat „autonomia” până la 115 ani, chiar dacă, de anul trecut, nu a mai ieşit din micul ei apartament cu două camere în care locuieşte de 20 de ani şi este ajutată de o îngrijitoare.
Evenimente culturale în cinstea femeii care a trăit în trei secole
Cu toate că nu prea mai aude, se exprimă mai greu şi nu mai vede bine, spiritul Emmei a rămas în stare de alertă. O mare parte din zi şi-o petrece dormind.
Miercuri, a doua zi după aniversarea a 117 ani, Emma va fi vizitată de persoane apropiate, de câţiva jurnalişti, precum şi de primarul din Verbania, Silvia Marchionini. Teatrul din oraş îi va oferi „o călătorie muzicală prin trei secole” şi i se va dedica şi o biografie romanţată, intitulată „Femeia care a văzut trei secole”, de Rene Papas, ce va fi prezentată în avanpremieră.