UPDATE – „Am avut plăcerea să îl primesc pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în România. Bine aţi venit, domnule preşedinte! O dată în plus, un mare «mulţumesc» Franţei pentru prezenţa sa militară în România, în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO”, a scris Ciucă, într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului.
UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă l-a întâmpinat marţi seară pe preşedintele francez Emmanuel Macron la sosirea în România, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Emmanuel Macron, înainte de plecare: În această seară voi fi în România, pentru a-i susține în numele vostru (al cetățenilor francezi – n.red.) pe soldații noștri, desfăsurați acolo de mai multe luni. Este angajamentul pe care l-am luat.
Franța este prezentă acolo de mai multe luni, mobilizată în cadrul NATO, pentru a proteja frontiera noastră comună, în estul Uniunii Europene și pentru a evita o extindere a războiului aflat acum în desfășurare în Ucraina.
Este un moment istoric, trăim vremuri istorice. Războiul din Ucraina are efecte pe care Franța a făcut tot ce a putut ca să le evite, împreună cu restul Europei ne-am angajat să stăvilim haosul. Haos geopolitic, având pentru prima oară un război de o asemenea amploare pe continentul nostru, implicând o putere nucleară. Haos economic, prin perturbarea economiei mondiale și pericolul unei crize alimentare în sudul și estul Mediteranei.
Emmanuel Macron vine în România. Preşedintele Franţei urmează ca zilele următoare să efectueze o vizită de sprijin în Moldova şi să se deplaseze la Kiev. Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanşat de Moscova la sfârşitul lui februarie, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.
Foarte aşteptată de mai multe săptămâni, vizita în Ucraina ar putea fi efectuată de Emmanuel Macron în compania cancelarului german, Olaf Scholz, şi a premierului italian, Mario Draghi, după cum relatează presa germană şi cea italiană.
Turneul liderului de la Paris este cu atât mai important cu cât Franţa deţine până la 30 iunie preşedinţia rotativă Uniunii Europene.
Emmanuel Macron, însoţit de miniştrii de Externe, Catherine Colonna, şi Apărării, Sébastien Lecornu, va ajunge marţi la ora 19 la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Este principalul port românesc la Marea Neagră, devenit un punct extrem de strategic de la începutul războiului din Ucraina.
După ce va fi primit de premierul Nicolae Ciucă, preşedintele francez va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.
Naţiune-cadru în această operaţiune, Franţa desfăşoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unităţi. Soldaţii formează Batalionul „vârf de lance” („Spearhead Battalion”) împreună cu 300 de soldaţi belgieni care vor fi înlocuiţi de olandezi în lunile următoare, notează sursa citată.
Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO de la Kogălniceanu preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, potrivit preşedinţiei franceze care insistă asupra „investiţiei foarte semnificative” pe care îl reprezintă. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.
Această misiune va continua să crească în putere cu un total de 1.000 de militari şi întăriri cu tancuri Leclerc până la sfârşitul anului.
La orele prânzului, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău, capitala Republicii Moldova, de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat „o relaţie de încredere” după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.
Primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998, Emmanuel Macron, alături de Catherine Colonna, va exprima „sprijinul (Franţei) în cel mai direct mod posibil” pentru această fostă republică sovietică, afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună.
Pentru aceasta, Franţa ajută financiar şi material Republica Moldova, care dă dovadă de o „solidaritate excepţională” în primirea refugiaţilor ucraineni: peste 480.000 au trecut frontiera acolo şi 80.000 sunt în continuare prezenţi.
Citeşte şi: Certificatul COVID în Europa va fi prelungit cu un an, până la 30 iunie 2023