Emmanuel Macron, a mai spus, în timpului discursului de învestire, că prin faptul că a fost reales Franța și-a exprimat acordul pentru „un proiect de independenţă într-o lume destabilizată”.
„Acolo unde multe popoare au ales retragerea, cedând uneori tentaţiei naţionaliste, nostalgiei trecutului, sirenelor ideologiilor ale căror graniţe credeam că le-am părăsit în secolul precedent, poporul francez au ales un proiect clar şi explicit. Un proiect republican şi european”, a declarat Macron.
„Rareori lumea şi ţara noastră s-au confruntat cu o astfel de conjuncţie de provocări”, a continuat Macron, referindu-se la războiul din Ucraina, pandemia de Covid-19 şi încălzirea globală. „În aceste vremuri tulburi, să fim slujitori ai legii şi sclavi ai datoriei”, a adăugat el, citându-l pe Victor Hugo.
„Facem apel la o acţiune fermă” pentru „a fi o naţiune mai independentă”, a continuat preşedintele francez.
După ceremonia de învestire, liderul francez a ieșit în parc pentru a trece în revistă trupele pe acordurile imnului naţional La Marseillaise, dar şi a cântecului „Terre et mer” al Bagad de Lann-Bihoué, care aduce un omagiu soldaţilor ucişi în operaţiunile din Sahel.
La ceremonia de învestire au participat 160 de militari, lucru pe care istoricul Jean Garrigues îl cataloghează ca fiind semnificativ „în contextul războiului din Ucraina, dar şi pentru concepţia lui Emmanuel Macron cu privire la importanţa Armatei Franceze şi a rolului Preşedintelui Republicii ca şef al Forţelor armate”.
În luna aprilie, Macron a devenit primul preşedinte în exerciţiu reales în Franţa în două decenii, învingând-o pe candidata de extremă dreapta Marine Le Pen. Macron i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la câteva zile după ce a câştigat alegerile prezidenţiale că sprijinul militar francez pentru Ucraina, pe lângă asistenţa umanitară, „va continua să crească”.
„Preşedintele Republicii i-a reafirmat preşedintelui Zelenski dorinţa de a lucra activ în timpul celui de-al doilea mandat pentru a restabili suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, menţinând întotdeauna o strânsă coordonare cu partenerii şi aliaţii săi europeni”, se arăta într-un comunicat al Palatului Elysee din luna aprilie.