Emmanuel Macron a făcut, joi seară, noi declaraţii cu privire la România, într-un discurs susținut cu câteva zile înainte de plecarea la Casa Albă, pentru prima sa discuție oficială cu Donald Trump. Președintele francez a vorbit de manipularea alegerilor din România de către Rusia. Declarația sa vine în contextul în care vicepreședintele american, JD Vance, a atacat în mod repetat țara noastră pentru anularea alegerilor din 2024.
Președintele francez Emmanuel Macron a comentat alegerile prezidențiale din România desfășurate în noiembrie anul trecut, afirmând că decizia anulării lor este una „inedită, foarte gravă”, dar care nu l-a „șocat”. „Este dur că instanța supremă a identificat faptul că Rusia a manipulat aceste alegeri”, a mai spus liderul francez, care a atras atenția că un „fals discurs” a apărut odată cu anularea acestui scrutin – acela despre apărarea libertății de exprimare -, într-o evidentă referire la criticile aduse recent României pe acest subiect de către vicepreședintele american JD Vance.
„E o decizie inedită, foarte gravă, care a bulversat România, decizie luată de Curtea lor Supremă (referire la Curtea Constituțională a României, n.r.), judecători care au luat această decizie. Este extrem de grav și inedit, în Uniunea Europeană. Este dur că instanța supremă (CCR, n.r.) a identificat faptul că Rusia, prin intermediari, conturi fake, relații, a manipulat aceste alegeri. Cu utilizarea masivă a anumitor rețele sociale a influențat, chiar a plătit voturi, a modificat sinceritatea scrutinului”, a spus liderul de la Palatul Élysée.
„Deci scrutinul a fost nesincer, a fost anulat primul tur, ceea ce e inedit și asta arată ce v-am spus mai devreme. Noi credeam că sistemul nostru democratic este foarte solid, dar pentru că astăzi ne informăm de pe rețelele sociale, putem fi manipulați prin propagandă, la o scară foarte mare. Și, într-un fel, cei care au dezvoltat această putere sunt mai bine înarmați decât noi. De asta trebuie să aducem răspunsuri”, a continuat președintele francez.
„Trebuie să fim atenți, este un discurs fals care s-a integrat acolo, acela al apărării libertății de exprimare. L-am auzit pe vicepreședintele Vance (vicepreședintele SUA, JD Vance), cu care am avut un schimb de opinii la Paris, (schimb de opinii) care a fost foarte interesant, într-adevăr, cordial. El a spus că a fost șocat de această decizie, dar pe mine nu m-a șocat decizia, nu comentez decizia unei curți supreme (CCR, n.r.)”, a adăugat Emmanuel Macron.
„Pe mine ce mă șochează e că Rusia a influențat masiv sinceritatea alegerilor în Romania”, a punctat liderul francez.
„Trebuie să fim atenți dacă libertatea de exprimare înseamnă să putem spune tot și nu contează ce, că putem influența pe rețelele sociale, că putem ține discursuri antisemite și rasiste, că putem manipula informația în masă. Asta nu se numește libertate de exprimare. Dacă vrem să fim o democrație solidă, de la punctul zero, trebuie să știm să facem față la propagandă plătită care ne manipulează alegerile, dar trebuie de asemenea să fim transparenți în ce privește algoritmul, asta e cheia”, a mai spus Macron.
Într-un interviu acordat marți, președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „amenințarea existențială” a Rusiei la adresa Europei și a anunțat „o reuniune a grupurilor parlamentare și a partidelor”, relatează BFM TV. În sprijinul afirmaţiei sale el a enumerat inclusiv manipularea informaţilor sau a proceselor electorale, dând exemplul României, relatează și Le Monde.
În interviul acordat marți presei cotidiene regionale, Emmanuel Macron a subliniat „amenințarea existențială la adresa Europei” reprezentată de Rusia.
Emmanuel Macron a menţionat de asemenea acţiunile Rusiei la frontiera cu Polonia, atacurile sale cibernetice în toate ţările europene, atacurile din Marea Britanie, „manipularea informaţiilor sau a proceselor electorale, ca în România”, precum şi ameninţările sale explicite, prin doctrina sa nucleară”.
Întrebat dacă va refuza contactul cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron este ponderat. „Dacă președintele Putin mă sună, bineînțeles că vom vorbi la telefon (…). La momentul potrivit în ciclul de negocieri care va urma, evident că voi vorbi din nou cu el, dacă acest lucru este util pentru situație”, a declarat Emmanuel Macron.
JD Vance a criticat de două ori anularea scrutinului prezidențial
JD Vance a criticat România cu ocazia discursului susținut la Conferința de Securitate de la Munchen, pe 14 februarie, când a spus că țara noastră „a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”. Vicepreședintele american a reluat ideile joi seară, cu prilejul unui alt discurs.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi, că va merge la Washington pentru a încerca să-l convingă pe preşedintele Donald Trump că interesele sale sunt în concordanţă cu cele ale europenilor şi că orice slăbiciune arătată faţă de Vladimir Putin ar îngreuna situaţia internaţională.
Declaraţia a fost făcută joi, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri de o oră pe reţelele de socializare. „Trump, îl cunosc. Îl respect şi cred că mă respectă. Îi voi spune: în adâncul sufletului nu poţi fi slab în faţa preşedintelui Vladimir Putin. Nu eşti tu, nu e din ce eşti făcut şi nu e în interesul tău”, a spus Emmanuel Macron.
Preşedintele francez a mai spus că incertitudinea în ceea ce priveşte modul în care Trump gestionează problema Ucrainei este îngrijorătoare pentru aliaţi.
„Cuvântul este incertitudine. Donald Trump provoacă incertitudine”, a adăugat Macron. Liderul francez a mai spus că cedarea în faţa lui Putin ar îngreuna situaţia internaţională.
„Cum poţi fi credibil cu China dacă eşti slab cu Putin? Şi tu, care nu vrei ca Iranul să obţină bomba nucleară, nu poţi fi slab cu cineva care îl ajută să obţină una”, a precizat Macron. Săptămâna viitoare, Macron va merge la Washington pentru a purta discuţii cu Trump.