Republica Moldova este unul dintre cele trei state ex-sovietice, alături de Georgia şi Ucraina, care au depus cereri de aderare la UE la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, relatează Reuters.
A insistat cu cererea sa pe fondul îngrijorărilor că ar putea fi atrasă în război, din cauza instabilităţii din regiunea sa Transnistria, condusă de separatişti pro-ruşi şi ocupată de trupele ruseşti de menţinere a păcii la graniţa cu Ucraina.
Franţa, care prezidează Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii, va contribui la obţinerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la o reuniune crucială a Consiliului de săptămâna viitoare, a declarat Macron.
Rusia dă un ultimatum luptătorilor ucraineni din uzina Azot, din Severodoneţk: până miercuri, la ora 8, trebuie să depună armele şi să renunţe la „rezistenţa absurdă”
El a descris războiul din Ucraina ca fiind „o ameninţare pentru stabilitatea întregii regiuni” şi a declarat că Moldova este „deja o ţară ancorată în familia europeană”.
Macron a declarat că doreşte să ajungă la un consens privind acordarea statutului oficial de candidat pentru cele trei ţări, adăugând că cererea Moldovei nu ar trebui să fie separată de cea a Ucrainei.
Sandu a declarat că Moldova doreşte să devină membră a UE „cât mai curând posibil”. Dar suntem realişti şi înţelegem că mai avem multe de făcut”.
Războiul din Ucraina a complicat integrarea Moldovei în UE, dar reformele au adus Moldova mai aproape de standardele UE, a spus ea.
Moldova poate conta pe susținerea Franței și a Uniunii Europene. Este declarația președintelui francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită oficială în țara noastră. Oficialul a menționat că această vizită arată hotătârea țării sale și a UE de a consolida relațiile dintre țări.
Zelenski a făcut anunţul, planurile lui Putin vizează şi România: „Invazia rusă în Ucraina este primul pas”
Macron a mai spus că cererea Moldovei privind statutul de țară candidat la aderarea în UE va fi dezbătută în 10 zile.
„Sunt fericit să mă aflu în Moldova. Aceasta este prima vizită a unui șef de stat francez în Moldova”, a spus Macron.
Oficialul a transmis că Franța admiră solidarittaea de care a dat dovadă populația Moldovei față de refugiații din Ucraina.
„Trebuie să oprim războiul fără ca să intrăm în el”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.
Și președintele Maia Sandu și-a arătat speranța că cererea țării noastre va fi sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie.
„Contăm, domnule președinte, pe susținerea continuă a Franței pentru statutul de țară candidată a Republicii Moldova. Știm că integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung și complex, care va cere eforturi susținute. Vreau să fie clar: noi nu căutăm scurtături în acest proces. Suntem pregătiți să ne facem temele – și vrem să fim apreciați după merit, după rezultatul muncii noastre”, a spus Sandu.