“Mă voi întoarce la începutul acestui sezon (cultural – n.r.) în România, pentru a mă implica personal, iar pe parcursul anului 2018 (aş vrea – n.r.) să pot veni să fac un gest simbolic la care ţin mult – să plantez cu stejar nou, la Iaşi (…) ce va simboliza viitorul care trebuie construit între ţările noastre şi forţa acestei noi relaţii”, a declarat Macron.
Preşedintele francez a primit joi de la premierul Mihai Tudose o crenguţă de stejar plantat de generalul Berthelot în 1927 la Iaşi.
El a pledat din nou pentru dezvoltarea în continuare a relaţiei dintre Paris şi România. “Nu este o întâmplare faptul că am luat decizia de a veni la finalul acestei luni de august în România, ci este pentru că relaţia dintre ţările noastre este importantă, dar trebuie încă dezvoltată”, a afirmat el.
Preşedintele Franţei a salutat faptul că există o “comunitate franceză puternică, vivace” în România, care continuă să dezvolte relaţia dintre România şi Franţa. El a numit membrii comunităţii franceze în România “ambasadorii cotidianului”, pentru că promovează companiile, limba, valorile şi cultura Franţei.
Liderul de la Elysee a insistat că subiectul muncitorilor detaşaţi este înţeles greşit de opinia publică şi de presa din România. “Nu este vorba despre împiedicarea companiilor române să lucreze, indiferent de sector, în Europa. Este vorba despre împiedicarea companiilor franceze să evite regulile europene şi să angajeze în Franţa, pentru a face aceeaşi activitate ca şi muncitorii francezi, muncitori români, la costuri româneşti. Aceasta este concurenţă neloială”, a subliniat el.
Un alt subiect sensibil în relaţia cu România este cel al apărării, a precizat Macron. “Există o ambiguitate românească, legată, de altfel, şi de propria noastră poziţie istorică – vorbim de Europa Apărării, dar continuăm să avem o fascinaţie atlantistă”, a explicat preşedintele francez, precizând că vrea un “dialog exigent, realist, ambiţios cu România pentru a face parte deplină din aceasta”.
Macron a admis că “Franţa nu s-a ridicat întotdeauna la nivelul aşteptărilor României şi la nivelul eforturilor pe care le-a depus. Mă gândesc în special la Schengen”.
El a subliniat că România a îndeplinit condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen din 2011, dar Europa a amânat, ceea ce a dus la “frustrări”. “Vreau să ieşim din această ipocrizie (…). Vrem să putem concret, cât mai repede posibil, să integrăm România în Spaţiul Schengen”.
“Dar vreau să fiu sincer: Schengen nu este un cadou, pentru că nu funcţionează bine”, a avertizat el.
“Schengen funcţionează foarte rău. Acordul de la Dublin nu mai funcţionează bine. Deci vreau ca Europa, pe termen scurt, să aibă o reformă a politicii sale migratorii, de azil, pentru o bună funcţionare şi să poată integra România încă din timpul acestor discuţii şi ca, în acest Schengen pe baze noi, România să devină un partener cu drepturi depline”, a declarat Macron la Ambasada Franţei la Bucureşti.
În final, el reiterat că va prezenta anul acesta un proiect de reformă a UE şi a cerut României să îi fie partener. “Vreau ca Franţa şi România să fie parteneri pentru punerea de baze noi pentru Uniunea Europeană. Înainte de sfârşitul anului, voi propune în mod foarte concret, o Foaie de Parcurs pentru Europa: Uniunea Europeană, Zona euro şi tot ce putem face în domeniul economic, al apărării, cultural, al educaţiei, pentru a consolida Europa noastră”, le-a transmis el concetăţenilor săi prezenţi la recepţia oferită de Ambasadă, adăugând: „Avem nevoie de o relansare a Europei”.
Liderul de la Elysee a pledat pentru unitate în blocul comunitar, în această perioadă dificilă. “Trebuie să avem o ambiţie comună, de suveranitate şi de putere faţă de exterior, de ambiţie pe cinci- zece ani şi de o convergenţă mai mare în subiectele care formează viaţa noastră de zi cu zi, care sunt decisive pentru cetăţenii noştri”, a afirmat el.
România trebuie să ia parte la toate aceste discuţii, “cu perspectiva de a face parte din această aventură, pentru că acesta este sensul relaţiei care ne uneşte şi a forţei sale”, a insistat preşedintele francez.