Întrebat despre viziunea sa asupra Europei în cursul unei ‘consultări cetăţeneşti’, alături de premierul portughez Antonio Costa, şeful statului francez a apreciat că arhitectura continentului (european) va evolua în următorii ani.
‘Văd un cerc larg care poate fi dincolo de cei 27, ceva între Uniunea Europeană şi actualul Consiliul al Europei’ , care va forma o ‘Europă largă, mai puţin integrată decât UE, dar foarte exigentă faţă de valorile sale’, a spus el. Acest cerc va conta ‘fie în cadrul său, fie prin acorduri strânse de asociere, pe Turcia şi Rusia’, întrucât ‘dacă vrem pace trebuie să stabilizăm aceste două puteri’, a apreciat liderul de la Palatul Elysee.
Cel de-al doilea cerc va fi ‘fără îndoială undeva între actuala Uniune Europeană şi zona euro’, potrivit lui Macron. Acesta va reprezenta o ‘piaţă unică puternică, cu o politică de suveranitate, comercială, de cercetare, inovare’ şi cu o ‘adevărată libertate de circulaţie în cadrul său’.
Al treilea cerc va fi ‘inima reactorului’, cu ‘o monedă comună, o piaţă a muncii mult mai integrată’ şi cu o ‘adevărată convergenţă socială’. Ţările din componenţa sa vor ‘merge mai departe de logica zonei euro’, a apreciat preşedintele francez, sugerând că şi-ar dori ca Franţa să facă parte din acest cerc.
În cursul dezbaterii, la care au participat circa 500 de persoane, între care numeroşi tineri, Emmanuel Macron a apreciat că ‘destinul Europei’ se va juca ‘în următorii cinci’: ‘fie reformăm în profunzime Europa, fie acceptăm status quo-ul şi dezintegrarea sa treptată’, a avertizat preşedintele francez.