„Fără Europa, nu am avea nici pace, nici libertate, nici prosperitate. Dacă uităm aceste valori, riscăm să le punem în pericol. De aceea, suntem obligaţi să avem o perspectivă. Vreau ca peste cinci ani să avem aceeaşi atitudine pentru că vom avea rezultate la nivelul UE„, a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro şi preluat de Mediafax, cerând măsuri pentru restabilirea încrederii în Uniunea Europeană.
„Cred că suntem într-un moment istoric al Europei. Am asistat la ascensiunea formelor de populism, consecinţă directă a dubiilor cetăţenilor. Cred într-o refondare istorică, cred în relaţiile de reciprocitate. Avem nevoie de o refondare istorică a Europei. Una dintre axele puternice ale mandatului meu va fi să avem o politică intensă, puternică şi responsabilă între Franţa şi Germania, pentru restabilirea încrederii depline. Avem datoria de a organiza un act de refondare a Uniunii Europene„, a adăugat Emmanuel Macron.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a pledat, alături de Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei, pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene şi pentru eficientizarea Blocului comunitar, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.
„Magia nu va putea dura decât dacă vor fi rezultate. Acţiunile noastre merg în acest sens. Preşedintele Emmanuel Macron a spus că îşi doreşte ca cetăţenii Franţei să fie din nou optimişti, fericiţi. Sunt de acord în totalitate cu acest lucru„, a spus Angela Merkel.
Întrebată de jurnalişti despre posibilitatea modificării tratatelor Uniunii Europene, Angela Merkel a răspuns: „Am evocat scurt timp acest subiect. Este posibil să modificăm tratatele dacă acest lucru are sens. Trebuie să consolidăm zona euro. Acesta nu este un lucru care să fie negociat doar pe plan interguvernamental. Dacă va trebui să modificăm tratatele, aş fi pregătită pentru acest lucru. Dar trebuie să spunem de ce le modificăm„.
„Nu va exista niciun tabu„. Tratatele vor fi modificate „dacă va fi necesar”, a spus, la rândul său, Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron a sosit luni la Berlin unde, în pofida unor divergenţe în probleme precum reforma tratatelor europene, intenţionează să reafirme rolul de locomotivă al cuplului franco-german într-o Europă în criză pe care ar vrea să o ”refondeze”, relatează AFP.
La o zi după ce a fost învestit şi după ce l-a numit premier pe Edouard Philippe, noul preşedinte francez a plecat cu avionul către capitala germană în prima sa deplasare prezidenţială în străinătate, la fel cum au făcut Nicolas Sarkozy sau François Hollande înaintea sa.
După ce l-a primit cu mare pompă la sediul cancelariei, Angela Merkel discută cu Emmanuel Macron, după care susţin o conferinţă de presă şi apoi iau cina.
”El va apăra interesele Franţei, eu voi apăra interesele Germaniei, dar sunt sigură că va exista un număr mare de puncte comune”, că o cooperare va fi posibilă, a declarat cancelarul cu câteva ore înainte de această întâlnire.
Dând asigurări că îl primeşte într-un ”spirit de deschidere şi mare simpatie” şi fără să pară ”Doamna ştie tot”, Merkel a subliniat că are ”încredere deplină” în capacitatea noului şef de stat francez de a îmbunătăţi situaţi ţării sale.