Emmanuel Marcon, anunț de ultimă oră despre o posibilă lovitură de stat în România și Bulgaria. În acest context, președintele francez a ținut să precizeze că politica țării sale nu se schimbă și a făcut o comparație cu România.
„În ciuda presiunii, în ciuda tuturor declarațiilor autorităților nelegitime, ambasadorul francez va rămâne în Niger, iar politica Franței nu se va schimba. Ce am face dacă o lovitură de stat ca aceasta ar avea loc în Bulgaria sau România? Parisul nu va recunoaște puterea puciștilor și nu va renunța la președintele Bazoum, ținut ostatic în palatul prezidențial timp de o lună după ce a fost răsturnat de la putere de armată. Politica noastră este cea corectă…Puciștii nu au nicio autoritate și dacă cedăm în fața argumentelor inadmisibile ale acestei alianțe baroce între acești așa-numiți panafricani și neo-imperialiști: trăim cu nebunii!”, a spus Emmanuel Macron.
În timp ce militarii francezi au fost deja nevoiți să părăsească Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană, Emmanuel Macron care deși a recunoscut că este o perioadă foarte dificilă s-a pronunțat împotriva criticilor făcute de autoritățile acestor țări, amplificate de presa rusă coordonată de Wagner.
Președintele Franței a reamintit că intervenția militară franceză în Mali, Operațiunea Serval, a fost lansată la cererea autorităților maliene pentru a le ajuta să lupte împotriva grupurilor jihadiste care amenințau Bamako și că Franța luptă împotriva terorismului în întreaga regiune „pe baze legale”.
”Mali, Burkina Faso, Niger, aceste state nu ar mai exista astăzi în interiorul granițelor lor suverane dacă Franța nu ar fi intervenit pentru a le împiedica să fie tăiate în două. Nu trebuie să fim dușmani greșiți și nu trebuie să inversăm totul. Problema nigerienilor sunt puciștii. Nu Franța. Chiar dacă răspunsul militar nu poate înlocui răspunsul politic și chiar dacă este necesar să regândim complet cadrul acestui parteneriat, Parisul nu intenționează să-și împacheteze tot bagajul african. Este mai degrabă o chestiune de continuare a călătoriei cu noi parteneri, cum ar fi Benin sau Kenya. Și o politică rezumată într-o singură propoziție: Nici slăbiciune, nici paternalism.
În același mod în care a apărat ajutorul acordat de armata franceză Mali în 2013, Emmanuel Macron și-a justificat sprijinul pentru președintele demis Bazoum, un om integru, ales democratic, curajos, a cărui înlăturare și detenție sunt inacceptabile. Politica corectă ar fi să renunțăm la ea? Și ce am face dacă o lovitură de stat ca aceasta ar avea loc în Bulgaria sau România? Criticile vizează, de asemenea, Statele Unite, a căror politică față de puciștii nigerieni este considerată ambiguă la Paris”, a spus președintele Republicii.
Citește și Emmanuel Macron vrea negocieri de pace cu Vladimir Putin: „Va trebui să discutăm”