Endoscopia digestivă superioară

Partea superioară a tractului digestiv poate fi explorată eficient prin endoscopia gastrointestinală superioară. Noi am aflat în ce constă această procedură medicală, cât durează, când este necesară, care sunt avantajele și care sunt riscurile pe care ni le asumăm.
Romania TV
01 feb. 2018, 09:35
Endoscopia digestivă superioară

Printr-o endoscopie gastrointestinală superioară, medicul examinează interiorului esofagului, al stomacului și al duodenului (prima parte a intestinului subțire). Procedura se efectuează cu ajutorul unui endoscop – un tub flexibil, prevăzut cu o cameră miniaturală și o lampă.

Acest instrument este utilizat și în alte scopuri, ca, de pildă, prelevarea unui eșantion (biopsie), îndepărtarea unei tumori benigne sau a unui corp străin. Uneori, se face cu anestezie generală (mai ales dacă este programată intervenția chirurgicală) sau locală (pentru a evita greața în momentul introducerii endoscopului în esofag).

Când este necesară

Endoscopia digestivă superioară este efectuată în următoarele situații: pentru investigarea anumitor simptome digestive: vărsături, sângerare, dureri abdominale, dificultăți de înghițire, pentru prelevarea de biopsii, pentru monitorizarea unor afecțiuni deja diagnosticate, cum sunt varicele esofagiene. De asemenea, se face în scop terapeutic – pentru extragerea unui corp străin, a unor polipi sau pentru oprirea unor sângerări.

Diagnosticul precis, unul din avantaje

Este cea mai sigură și edificatoare investigație pentru diagnosticul inflamației, al ulcerelor, tumorilor, sângerărilor esofagului, stomacului și duodenului. Permite identificarea unor leziuni care nu pot fi văzute prin alte investigații, precum ecografia, radiografia sau tomografia computerizată, și, în consecință, facilitează stabilirea unui diagnostic precis. Se poate interveni în scopuri terapeutice fără o intervenție chirurgicală.

Are riscuri minore

Pentru că este o metodă invazivă, există anumite riscuri, dar acestea sunt minore. Pot să apară sângerări ușoare, infecții sau, extrem de rar, perforație. În cazul pacienților vârstnici, la unii pacienți cu o patologie asociată sau în cazul efectuării unor manevre terapeutice, aceste riscuri cresc. Endoscopia digestivă superioară este contraindicată la pacienții cu infarct miocardic acut și la cei cu perforație digestivă.
 
Info

După majoritatea endoscopiilor este posibilă oferirea unui diagnostic imediat. În cazul în care s-a recoltat fragment de țesut, care trebuie examinat în laborator, pacientul trebuie să aștepte rezultatul examenului microscopic.

Sfatul specialistului

Dr. Bogdan – Dragoș Epure, medic specialist gastroenterologie, Arcadia – Spitale și Centre Medicale Iași, www.arcadiamedical.ro

Pregătirea pentru endoscopia digestivă superioară este simplă, pacientul trebuind doar să nu mănânce și să nu bea cu 6 – 8 ore înainte. Acest lucru asigură o cât mai bună vizualizare, precum și evitarea vărsăturilor și a pneumoniei de aspirație. Ochelarii și protezele dentare mobile vor fi îndepărtate pe timpul intervenției.

Pentru reducerea reflexului de vomă, se vor administra 1 – 2 pufuri bucale de anestezic local (xilină), nu și la pacienții care se știu alergici la acest produs. Pacientul va fi culcat pe partea stângă și i se va pune o proteză bucală din plastic, pentru a proteja tubul endoscopic. După ce acesta este introdus pe cale bucală, pacientul va fi rugat să înghită de 1 – 2 ori, pentru a permite trecerea în esofag. Mai departe, trebuie doar să respire liniștit, să încerce să înghită cât mai rar și să lase restul în seama echipei medicale.

Timpul mediu este de 5 – 10 minute. După terminarea procedurii, poate persista o senzație de disconfort la nivelul gâtului timp de maxim 24 ore, iar pacientul va fi sfătuit să nu mănânce și să nu bea nimic timp de 30 de minute după investigație.

Află care sunt cele mai bune remedii pentru stomac AICI

Spynews
Cum arată părul natural al Biancăi Drăgușanu. Multe femei și-ar dori să îl aibă așa fără niciun efort | FOTO
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Stațiunea de poveste din România care e plină de turiști străini. Este inclusă în patrimoniul UNESCO
Capital.ro
Anunț pentru românii care au număr la casă. E OBLIGATORIU
Playtech.ro
Alfred Bulai a ieșit din închisoare! Ce a declarat când a aflat că e cercetat în arest la domiciliu
DailyBusiness
Gata, avem BANCĂ DE ALIMENTE! E singura de acest tip din România
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa ceva, e șocant”
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu recunoaște că a înșelat-o pe Anda Călin. Cum a convins-o să îl ierte: "Nu pot trăi fără ea"
Evz.ro
Nicu Ceaușescu, ascuns într-o cușcă, în 1989. De ce se temea „prințișorul”
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și polițiștii s-au speriat
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Administratorii sunt obligați. Legea din România spune clar: Vor răspunde personal
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă
substantial.ro
Epavele unor nave naziste ies la iveală din Dunăre datorită secetei prelungite
MediaFlux
Iau PENISIE MĂRITĂ abia în noiembrie. Cine sunt pensiorii care trebuie să aștepte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...