Enel a preluat 13,6% din E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia de la statul român

Grupul energetic italian Enel a anunţat că filiala sa Enel Investment Holding BV (EIH), deţinută în totalitate de către Enel, a finalizat luni achiziţia unui pachet de 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia (EDM) şi Enel Energie Muntenia (EEM) de la SAPE SA, compania de stat care administrează deţinerile publice în mai multe companii, pentru o sumă totală de circa 401 milioane euro, stabilită în urma unui arbitraj internaţional.
Alina Costache
10 apr. 2017, 12:16
Enel a preluat 13,6% din E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia de la statul român

În urma tranzacţiei, EIH şi-a majorat participaţiile în EDM şi EEM la aproximativ 78% din acţiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deţinut anterior.

„Tranzacţia prin care Enel Investment Holding BV a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM şi EEM este o consecinţă a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preţ de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra preţului acţiunilor, în 2014 SAPE a iniţiat o procedură de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris, prin care a solicitat preţul menţionat anterior, precum şi dobânzi de circa 60 de milioane de euro”, arată un comunicat emis luni de Enel.

În decizia din data de 3 februarie, Tribunalul Arbitral a stabilit preţul pachetelor de acţiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro şi respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi.

Grupul Enel a anunţat luna trecută că a provizionat suma de circa 400 milioane euro pentru a plăti statului român contravaloarea pachetului de 13,57% din fosta Electrica Muntenia Sud, conform deciziei de arbitraj de la Paris din luna februarie.

Luna trecută, Tribunalul Arbitral Internaţional de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească SAPE circa 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astăzi este împărţită în E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Pretenţiile formulate de statul român se ridicau la peste 550 milioane euro.

Procesul a durat doi ani şi jumătate.

Enel deţine trei din cele opt distribuţii regionale de energie electrică din România. Grupul are 2,8 milioane de clienţi pe piaţa românească, în zona Capitalei, Banat şi Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajaţi în România.

Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza „Put option” (dreptul de a vinde 13,57% din acţiunile companiei, rămase în proprietatea sa după ce Enel a devenit acţionar majoritar în urma procesului de privatizare), însă nu a fost stabilit un preţ fix, ci o formulă de calcul bazată pe elemente care pot fi interpretabile.

Întrucât părţile nu au ajuns la un acord în această privinţă, conform cu practica comercială internaţională, cazul a fost înaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.

Enel a afirmat la acea vreme că este hotărâtă să respecte clauzele din contractul de privatizare, inclusiv achiziţia pachetului de acţiuni, dar la un preţ corect, stabilit în urma unei formule de calcul agreată de ambele părţi.

În septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul Enel.

SAPE solicita atunci Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea „Put”, exact aşa cum a fost deja stabilit prin HG 1163/27.11.2012, se mai arată în comunicat. Opţiunea „Put” prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, prevăzut în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.

SAPE a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.

În anul 2004, grupul italian Enel a plătit 36 de milioane de euro pentru plata pachetelor de câte 24,6% din acţiunile Banat şi Dobrogea achiziţionate şi 76 de milioane de euro pentru titlurile nou emise, special pentru această tranzacţie, astfel încât grupul italian a ajuns la majoritatea de 51% în ambele filiale Electrica.

Cele 76 de milioane de euro au intrat în conturile companiilor deţinute de Enel, urmând să fie utilizate pentru investiţii.

În 2008, Enel a achiziţionat direct de la Electrica 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, pentru 395 milioane euro, şi a subscris noi acţiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, ajungâng să deţină 64,4% din titluri.

Cele 425 milioane de euro au rămas în compania deţinută de italieni urmând, de asemenea, să fie utilizate pentru investiţii.

Cum Electrica a vândut acţiunile, compania a încasat, în urma vânzării pachetelor de acţiuni de la distribuţiile Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, o sumă totală de 431 milioane de euro, restul banilor rămând în companiile deţinute majoritar de Enel.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Harry și Meghan, separați. Dovada care exclude orice dubiu
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025! Câți bani în plus vor primi angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Cel mai apropiat punct de centrul Pământului. Ce au găsit exploratorii la -2.197 de metri 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Schaeffler închide două fabrici în Europa și mută producția în Slovacia și România
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie